Odprta Kuhinja

Kako vložimo paradižnik

Sun dried tomatoes with garlic and olive oil in a jar on dark background
Odpri galerijo
A+   A-
Recept za tri manjše kozarce za vlaganje.


Sestavine


- 700–750 g manjših paradižnikov (datterino, rumene slive, mini san marzzano)
- 3 vejice svežega origana, 3 stroki česna
- bio limona (nastrgana lupina in 2 žlički soka)
- 4 žlice oljčnega olja, žlica balzamičnega kisa
- sol in poper
- za shranjevanje v kozarce še približno pol litra oljčnega olja

Priprava


1. Na papir za peko v pekaču razporedimo prerezane paradiž­ničke ter jih rahlo posolimo in popopramo. Pečico z ventilacijo segrejemo na 150 stopinj. Olupimo česen in ga zmešamo v skodeli z oljem, nastrgano lupino in sokom limone, drobno narezanim origanom in balzamičnim kisom. Dobro premešamo in z žličko nanesemo na vsak paradižnik. Česen pustimo med paradižniki.

2. Postavimo v vročo pečico in sušimo paradižnike približno 2 uri. Čez uro zmanjšamo temperaturo na 130 stopinj, odvisno od velikosti paradižnikov in tudi zato, da jih ne prismodimo!

3. Paradižnike vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. V manjše kozarce naložimo najprej pečen česen, nato paradiž­nike in zalijemo z oljem, zapremo in postavimo v hladilnik. Ponudimo s sveže pečenim kruhom ali ob narezku.

Koristen nasvet: Nepredušno zaprte v posodi jih lahko v hladilniku hranimo do mesec dni.
Priporočamo še: Popečeni češnjevci s poširanimi jajci

Recept: Slavka Ilich
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 18.8.2018 ob 08:08

Več iz te teme:

paradižnikvložen paradižnik

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja