
Recept za tri manjše kozarce za vlaganje.
Sestavine
– 700–750 g manjših paradižnikov (datterino, rumene slive, mini san marzzano)
– 3 vejice svežega origana, 3 stroki česna
– bio limona (nastrgana lupina in 2 žlički soka)
– 4 žlice oljčnega olja, žlica balzamičnega kisa
– sol in poper
– za shranjevanje v kozarce še približno pol litra oljčnega olja
Priprava
1. Na papir za peko v pekaču razporedimo prerezane paradižničke ter jih rahlo posolimo in popopramo. Pečico z ventilacijo segrejemo na 150 stopinj. Olupimo česen in ga zmešamo v skodeli z oljem, nastrgano lupino in sokom limone, drobno narezanim origanom in balzamičnim kisom. Dobro premešamo in z žličko nanesemo na vsak paradižnik. Česen pustimo med paradižniki.
2. Postavimo v vročo pečico in sušimo paradižnike približno 2 uri. Čez uro zmanjšamo temperaturo na 130 stopinj, odvisno od velikosti paradižnikov in tudi zato, da jih ne prismodimo!
3. Paradižnike vzamemo iz pečice in jih dobro ohladimo. V manjše kozarce naložimo najprej pečen česen, nato paradižnike in zalijemo z oljem, zapremo in postavimo v hladilnik. Ponudimo s sveže pečenim kruhom ali ob narezku.
Koristen nasvet: Nepredušno zaprte v posodi jih lahko v hladilniku hranimo do mesec dni.
Priporočamo še: Popečeni češnjevci s poširanimi jajci
Recept: Slavka Ilich
Fotografija: Thinkstock