Kašota: odlična jed iz prosene kaše

Nasitna kašota je lahko zajtrk, malica za s seboj, v dobri družbi pa kosilo.

Januarju smo po starem rekli prosinec in nekateri menijo, da je to povezano prav s prosom. Zima je bila nekoč dolga in hladna, hrane ni bilo veliko, prosa pa je bilo na srečo dovolj. Prosili so proso, naj jih nahrani, da bodo zdržali, in tako je bilo. Januar na novem koledarju gleda pol nazaj in pol naprej, dnevi so seveda drugačni, čas gre naprej, ampak prav tako zahtevni. Jaz si skoznje še vedno pomagam s kašoto in drugimi recepti.

Sestavine za 2 osebi

  • 150 g prosene kaše
  • 2 korenčka skodelica zamrznjenega graha
  • list ohrovta
  • rdeča čebula
  • svež peteršilj ali koriander
  • sol in poper
  • mešanica začimb olje

Priprava

1. Proseno kašo sperete na gostem cedilu z zelo vročo vodo, da se speni. Tako odstranimo grenko maščobo z ovojnice. Skuhajte jo v malo slane vode, raje sproti dolivajte, da bo na koncu brez tekočine. Razmerje med vodo in kašo je en del kaše, dva dela vode, kot bi kuhali riž. Kuhana bo nekje v dvajsetih minutah, vmes premešajte po dnu.

2. Ko je kaša že mehka, izključite in pustite v pokriti posodi, da se lepo napne. Čez nekaj minut jo le še razrahljajte z vilicami.

3. Korenček narežite na palčke in na kolobarje. Ohrovt drobno narežite. Nasekljajte čebulo. Rdeča čebula je sladka in doda barvo bledi kaši.

4. V večji ponvi s pokrovom na olju popražite čebulo, nato korenček in nazadnje, ko je olje že oranžno obarvano, še grah in ohrovt. Solite, poprajte in močno začinite z najljubšo mešanico začimb. Lahko je malo pikantna.

5. Pokrito dušite pri nizki temperaturi, da se zelenjava zmehča. Če je treba, dolijte kakšno žlico vode. V dušeno zelenjavo narahlo premešajte razrahljano kašo. Posipajte s svežimi zelišči.

Priporočamo še: Francesinha: slavni sendvič iz Porta v poslovenjeni različici
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed