Odprta Kuhinja

Kisla juha: tradicionalna slovenska jed na žlico

Kisla juha: tradicionalna slovenska jed na žlico (Foto: Lcc54613/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kisla juha iz svinjskih nogic je tradicionalna slovenska jed, ki so jo nekoč skuhali že na kolinah, lahko pa so nogice prihranili za pustno pojedino.

Kisla juha je tako krepka, da jo imamo lahko za samostojen obrok. Postrežemo jo s kruhom ali žganci, ki smo jih zabelili z ocvirki. Če hočemo bolj poln okus, dodamo kakšno kost prekajenega mesa, juho pa obvezno zgostimo s podmetom iz moke ali svetlim prežganjem. Kuhamo jo vsaj eno uro, da se meso povsem zmehča. Poleg jušne zelenjave lahko dodamo na kocke narezan krompir. Namesto kisa lahko dodamo kislo smetano.

Preberite tudi: TOP 5 receptov za miške

Kisla juha

Za 4 osebe.

  • 1 kg svinjskih kosti in nogic
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 korenčki
  • 1 peteršiljeva korenina
  • šopek peteršilja
  • sol, poper, lovor, majaron
  • olje, kis
  • moka

Priprava

  1. Česen in čebulo olupimo in sesekljamo. Peteršilj in korenje očistimo in narežemo in kose.
  2. V loncu segrejemo olje in na njem zarumenimo čebulo in česen. Dodamo kosti in nogice, premešamo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo slabe pol ure.
  3. Dodamo korenje, peteršiljevo korenino, lovor in majaron. Solimo in popramo in kuhamo še pol ure.
  4. Iz žlice moke in vode zmešamo podmet in ga prilijemo juhi. Premešamo in prevremo. Po potrebi še začinimo, dodamo kis in sesekljan peteršilj.

Onaplus.si: Testenine, riž in krompir, pripravljeni na ta način, so najbolj zdravi (in najmanj redijo)

 

Datum Objave: 7.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

juhe in enolončnicesvinjinaslovenska kuhinjakisla juha

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja