Odprta Kuhinja
  • Recepti▾
    • Kaj skuhati

      • Video
      • Hitro in preprosto
      • Testenine
      • Rižota
      • Solate
      • Brezmesne jedi
    • Po priložnosti

      • Piknik
      • Valentinovo
      • Pust
      • Božič in novo leto
      • Velika noč
      • Zabava
      • Noč čarovnic
      • Brunch
      • Martinovo
      • Rojstni dan
    • Obrok

      • Kosilo
      • Večerja
      • Prigrizek
      • Malica
      • Zajtrk
    • Tip jedi

      • Pijača
      • Pečenka
      • Priloga
      • Glavna jed
      • Kruh
      • Mesne jedi
      • Morska hrana
      • Testenine
      • Zrezki
      • Sladice
      • Domači pripravki
      • Rižota
      • Sladoled
      • Solate
      • Omaka
      • Juhe in enolončnice
      • Predjedi
      • Zelenjavne jedi
    • Sestavine

      • Stročnice
      • Rdeče zelje
      • Mleko
      • Ajdova kaša
      • Vlečeno testo
      • Leča
      • Piščanec
      • Ribe in morski sadeži
      • Listnato testo
      • Svinjina
      • Jajca
      • Kislo zelje
      • Jogurt
      • Krompir
      • Testenine
      • Žita
      • Riž
      • Skuta
      • Govedina
    • Dieta

      • Vegi
      • FIT
      • Brez glutena
      • Veganstvo
    • Kuhinja

      • Mehiška kuhinja
      • Balkanska kuhinja
      • Grška kuhinja
      • Slovenska kuhinja
      • Italijanska kuhinja
      • Azijska kuhinja
    • Brez ostankov
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice

Klasična lazanja z baziliko (pestom)

A+   A-
Na hitro porabimo zadnje listke bazilike.



Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.

Sestavine


- 12–15 listov suhih testenin za lazanjo
- 400 g govejega mletega mesa
- pločevinka vloženega paradižnika
- 1 korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica olja, steblo zelene ali četrt gomolja zelene
- sol, poper, žlica masla, žlica moke, 0,5 l mleka, muškatni orešček, bazilika, po želji pest pinjol
- 50 g parmezana

Priprava


1. Zelenjavo narežemo in vse skupaj z mesom popražimo na žlici olja. Dodamo paradižnik, začinimo in pokrito kuhamo 5 minut.

2. V kozici razpustimo maslo, na njem svetlo popražimo moko, prilijemo mleko in vse razmešamo z metlico. Počasi segrevamo. Medtem narežemo baziliko in grobo nasekljamo pinjole. Ko se začne omaka gostiti, jo odstavimo, odišavimo z muškatnim orešč­kom, solimo ter vmešamo baziliko in pinjole.

3. Pečico vklopimo na 200 stopinj. V globlji pravokotni model nalijemo nekaj žlic bešamela, položimo plast testenin in polijemo z nekaj žlicami mesne omake. Ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bodo testenine, ki jih prelijemo z malo bešamela in potresemo s parmezanom.

4. Damo v ogreto pečico za pol ure.

5. Ponudimo ob solati iz endivije z domačimi paradižniki.

Fotografija: Getty Images
Preverite še: Kruhki z mocarelo

Datum Objave: 9.9.2019 ob 07:09

Več iz te teme:

bazilikapestolazanja

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.
ZADNJE
  • Obiskali smo festival Okusi Vipavske: to je naš izbor dobrot iz te lepe doline
  • Klasičen vinaigrette: emulzija za solate ali marinade (VIDEO)
  • Pregreta smetana: specialiteta iz Laškega in okolice, ki izboljša marsikatero sladico
  • Domače maslo, kot ga pripravi Mirjam Grilc: najboljši uvod v kulinarično druženje (VIDEO)
  • Nika Merdjadi, hčerka Karima Merdjadija: frizerka, ki se je odločila za slaščičarstvo
  • Kulinarična avantura pod milim nebom
Več >>
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
  • Nika Merdjadi, hčerka Karima Merdjadija: frizerka, ki se je odločila za slaščičarstvo
  • Bezeg: vsi ga nabiramo, a le redki vedo, da je ta del strupen
  • Pripravimo domači suši
  • Kulinarična avantura pod milim nebom
Tiskana izdaja
Prva stran tiskane izdaje
Odprta Kuhinja logo
  • Recepti
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice
Vse pravice pridržane © 2018 - 2025 Odprta kuhinja.
POGOJI UPORABE|OGLAŠEVANJE|PIŠKOTKI|KONTAKT|POLITIKA VARSTVA ZASEBNOSTI