Odprta Kuhinja
  • Recepti▾
    • Kaj skuhati

      • Video
      • Hitro in preprosto
      • Testenine
      • Rižota
      • Solate
      • Brezmesne jedi
    • Po priložnosti

      • Piknik
      • Valentinovo
      • Pust
      • Božič in novo leto
      • Velika noč
      • Zabava
      • Noč čarovnic
      • Brunch
      • Martinovo
      • Rojstni dan
    • Obrok

      • Kosilo
      • Večerja
      • Prigrizek
      • Malica
      • Zajtrk
    • Tip jedi

      • Pijača
      • Pečenka
      • Priloga
      • Glavna jed
      • Kruh
      • Mesne jedi
      • Morska hrana
      • Testenine
      • Zrezki
      • Sladice
      • Domači pripravki
      • Rižota
      • Sladoled
      • Solate
      • Omaka
      • Juhe in enolončnice
      • Predjedi
      • Zelenjavne jedi
    • Sestavine

      • Stročnice
      • Rdeče zelje
      • Mleko
      • Ajdova kaša
      • Vlečeno testo
      • Leča
      • Piščanec
      • Ribe in morski sadeži
      • Listnato testo
      • Svinjina
      • Jajca
      • Kislo zelje
      • Jogurt
      • Krompir
      • Testenine
      • Žita
      • Riž
      • Skuta
      • Govedina
    • Dieta

      • Vegi
      • FIT
      • Brez glutena
      • Veganstvo
    • Kuhinja

      • Mehiška kuhinja
      • Balkanska kuhinja
      • Grška kuhinja
      • Slovenska kuhinja
      • Italijanska kuhinja
      • Azijska kuhinja
    • Brez ostankov
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice

Klasična lazanja z baziliko (pestom)

A+   A-
Na hitro porabimo zadnje listke bazilike.



Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.

Sestavine


- 12–15 listov suhih testenin za lazanjo
- 400 g govejega mletega mesa
- pločevinka vloženega paradižnika
- 1 korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica olja, steblo zelene ali četrt gomolja zelene
- sol, poper, žlica masla, žlica moke, 0,5 l mleka, muškatni orešček, bazilika, po želji pest pinjol
- 50 g parmezana

Priprava


1. Zelenjavo narežemo in vse skupaj z mesom popražimo na žlici olja. Dodamo paradižnik, začinimo in pokrito kuhamo 5 minut.

2. V kozici razpustimo maslo, na njem svetlo popražimo moko, prilijemo mleko in vse razmešamo z metlico. Počasi segrevamo. Medtem narežemo baziliko in grobo nasekljamo pinjole. Ko se začne omaka gostiti, jo odstavimo, odišavimo z muškatnim orešč­kom, solimo ter vmešamo baziliko in pinjole.

3. Pečico vklopimo na 200 stopinj. V globlji pravokotni model nalijemo nekaj žlic bešamela, položimo plast testenin in polijemo z nekaj žlicami mesne omake. Ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bodo testenine, ki jih prelijemo z malo bešamela in potresemo s parmezanom.

4. Damo v ogreto pečico za pol ure.

5. Ponudimo ob solati iz endivije z domačimi paradižniki.

Fotografija: Getty Images
Preverite še: Kruhki z mocarelo

Datum Objave: 9.9.2019 ob 07:09

Več iz te teme:

bazilikapestolazanja

Naročite se na e-novice:

M
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.
ZADNJE
  • Sataraš: triki in recepti za pripravo
  • Aljoša Vodopivec: kuhal na Lofotih, delal pri Štefelinu, zidal na Gorenjskem
  • Mnogi ne vedo, kakšne so razlike med smetanami – ene so za stepanje, druge za omake (in tretjih sploh ne damo v hladilnik!)
  • Tedenski jedilnik: božanska kosila, za katera porabimo čim več zelenjave z vrta
  • Pravljična čajanka na Barju: to pa je nekaj, kar morate ponoviti za nami
  • Peneči čaj: nov trend na vidiku
Več >>
Priporočamo
  • Sataraš: triki in recepti za pripravo
  • Aljoša Vodopivec: kuhal na Lofotih, delal pri Štefelinu, zidal na Gorenjskem
  • Mnogi ne vedo, kakšne so razlike med smetanami – ene so za stepanje, druge za omake (in tretjih sploh ne damo v hladilnik!)
  • Tedenski jedilnik: božanska kosila, za katera porabimo čim več zelenjave z vrta
  • Pravljična čajanka na Barju: to pa je nekaj, kar morate ponoviti za nami
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
  • Tedenski jedilnik: božanska kosila, za katera porabimo čim več zelenjave z vrta
  • Mnogi ne vedo, kakšne so razlike med smetanami – ene so za stepanje, druge za omake (in tretjih sploh ne damo v hladilnik!)
  • Poletni biskvit brez pečice: hladen posladek, ki nas je navdušil
  • Tedenski jedilnik: poletne ideje, zaradi katerih boste komaj čakali kosilo
Tiskana izdaja
Prva stran tiskane izdaje
Odprta Kuhinja logo
  • Recepti
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice
Vse pravice pridržane © 2018 - 2025 Odprta kuhinja.
POGOJI UPORABE|OGLAŠEVANJE|PIŠKOTKI|KONTAKT|POLITIKA VARSTVA ZASEBNOSTI

Odprta Kuhinja
Recepti

Kaj skuhati

VideoHitro in preprostoTestenineRižotaSolateBrezmesne jedi

Po priložnosti

PiknikValentinovoPustBožič in novo letoVelika nočZabavaNoč čarovnicBrunchMartinovoRojstni dan

Obrok

KosiloVečerjaPrigrizekMalicaZajtrk

Tip jedi

PijačaPečenkaPrilogaGlavna jedKruhMesne jediMorska hranaTestenineZrezkiSladiceDomači pripravkiRižotaSladoledSolateOmakaJuhe in enolončnicePredjediZelenjavne jedi

Sestavine

StročniceRdeče zeljeMlekoAjdova kašaVlečeno testoLečaPiščanecRibe in morski sadežiListnato testoSvinjinaJajcaKislo zeljeJogurtKrompirTestenineŽitaRižSkutaGovedina

Dieta

VegiFITBrez glutenaVeganstvo

Kuhinja

Mehiška kuhinjaBalkanska kuhinjaGrška kuhinjaSlovenska kuhinjaItalijanska kuhinjaAzijska kuhinja
Brez ostankov
Triki in namigi
Brbotanje
Izleti in dogodki
Video
Studio OK
Kuharske delavnice

Copyright ©2025 Odprta kuhinja, Vse pravice pridržane.