Kokosovi poljubčki: z njimi porabimo beljake, ki so ostali pri peki drugih piškotov

Po dolgem času smo pomislili na to klasiko in nenadoma se nam je stožilo po prijetni mehkobi in eksotični sladkobi. To pač mora znati vsak. Nastalo bo od 15 do 20 poljubčkov.

Kokosovi poljubčki

  • 3 beljaki, ščep soli
  • 200 g sladkorja (najbolje fino mletega)
  • 200 g drobno nastrganega kokosa
  • 50 g mletih mandljev, žlička vanilje
  • 100 g grenke čokolade (70 % kakava)
Aktualno: Božični piškoti: več kot 40 receptov za praznično peko

Priprava

1. Beljake v posodi mešalnika s ščepom soli stepamo v sneg, dovolj bodo mehki vršički.

2. V drugi posodi pomešamo suhe sestavine: kokos, sladkor in mandlje.

3. K beljakom dodamo vaniljo, nato vmešavamo suhe sestavine, ampak postopoma in z občutkom: s spatulo zajemamo od spodaj navzgor, tako da se izgubi čim manj ujetih zračnih mehurčkov. Ko dobimo enakomerno maso, jo damo v hladilnik, kjer naj počiva kakih 20 minut.

4. Pečico vključimo na 175 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko.

5. Ohlajeno beljakovo maso nalagamo v kupčkih, velikih za oreh, na pripravljeni pekač. Napake pri oblikovanju so dovoljene, ti poljubčki niso filigranska umetnost.

6. Pekač damo v ogreto pečico, ampak se ne izgubimo po opravkih: poljubčki se bodo pekli 8–12 minut, odvisno od pečice, in je treba biti zraven, ko so ravno prav nežno rjavi po celotni površini, sicer se radi prismodijo. Vzamemo jih iz pečice, in ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, preložimo na rešetko, da se povsem ohladijo.

7. Za piko na i v lonček nalomimo ali narežemo grenko čokolado. V drugem, malo večjem lončku zavremo vodo, postavimo ali držimo manjši lonček nad njim, toliko, da se čokolada stopi. Ves čas mešamo.

8. Vsak poljubček s spodnjim delom pomočimo v stopljeno čokolado, potem pa ga, zvrnjenega na bok, pustimo na robu hladnega krožnika, da se čokolada učvrsti.

Namig: Marsikdo poskuša še dodatno oplemenititi okus teh poljubčkov, recimo s kardamomom, nam pa so všeč prav taki, kot so tile. Le brez čokolade so malo preveč enodimenzionalni.

Peka: Lea Sterle
Fotografije: Sonja Ravbar

Priporočamo še: Linški rudolfi, ki narišejo nasmehe (odličen recept)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana