Odprta Kuhinja

Kolibrijeva torta: najbolj sočna sladkost za vsak letni čas

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta dobrota, ki so jo na Jamajki, od koder prihaja, poimenovali kar po čudoviti rajski ptičici – kolibriju.


Ta zagotovo najbolj sočna torta, ki tekne v prav vsakem letnem času, je nekaj najboljšega, kar sem odkrila ta teden. Narejena je z zrelimi bananami, kar mi je omogočilo, da sem v biskvit dodala manj sladkorja, in zmečkanim ananasom, ki poskrbi, da je sladica izjemno navlažena in se zlepa ne izsuši. V originalni različici jo dopolnimo s pekani, jaz pa sem uporabila kar dobre domače orehe.

V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre, nato pa oboje združimo, kot bi delali mafine. Prelijemo v pekač in spečemo. Seveda lahko nastane klasična torta s tremi plastmi, a da je vse skupaj še bolj preprosto, uporabimo kar večji okrogel pekač (premera 24 do 26 cm), premažemo s kremnim sirčkom in okrasimo z ananasovimi rožicami.

ni podpisa
ni podpisa
Kolibrijeva torta



  • 250 g moke

  • 80 g sladkorja

  • žlička cimeta

  • 1/2 žličke kardamoma

  • 1/4 žličke soli

  • 1/4 žličke pecilnega praška

  • 3/4 žličke sode bikarbone

  • 125 g nasekljanih orehov

  • 150 ml olja

  • 150 g kisle smetane

  • 3 jajca

  • 180 g zmečkanega ananasa

  • 2 zelo zreli banani


Krema

  • 200 g kremnega sirčka

  • 2 žlici sladkorja v prahu ali medu


Okras

  • ananasove rožice

  • nasekljani orehi


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. V malce večji posodi zmešamo moko, sladkor, cimet, kardamom, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter orehe.

3. Ananas, ki je lahko iz kompota ali svež, zmečkamo s paličnim mešalnikom, banani pa kar z vilicami.

4. V drugi posodi z metlico dobro premešamo olje, kislo smetano, jajca, banani in ananas. Vse skupaj prilijemo k suhim sestavinam in pomešamo.

5. Prelijemo v pripravljeni pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler iz biskvita ne povlečemo suhega zobotrebca.

6. Biskvit prestavimo na rešetko in ohladimo.

7. Kremni sirček zmešamo s sladkorjem in namažemo po biskvitu. Okrasimo z ananasovimi rožicami in nasekljanimi orehi.

Kako naredimo ananasove rožice?


Cel ananas olupimo, mu odstranimo očesa in ga z zelo ostrim nožem narežemo na zelo tanke rezine. Te najprej osušimo na papirnati brisački, nato pa jih prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakšne 3 ure jih sušimo v pečici pri 100 stopinjah, da postanejo suhe na dotik in karamelizirajo – obarvajo se bolj oranžno. Ko so nared, še tople zložimo v luknje pekača za mafine, da se zvijejo ob robovih, in jih tako pustimo čez noč.
Priporočamo še: Panakota iz grškega jogurta in medu z breskovim pirejem
Datum Objave: 7.7.2023 ob 09:07

Več iz te teme:

ananasbananekolibrijeva tortaananasova torta

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.