Kolibrijeva torta: najbolj sočna sladkost za vsak letni čas

Odpri galerijo
A+ A-
Preprosta dobrota, ki so jo na Jamajki, od koder prihaja, poimenovali kar po čudoviti rajski ptičici – kolibriju.
V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre, nato pa oboje združimo, kot bi delali mafine. Prelijemo v pekač in spečemo. Seveda lahko nastane klasična torta s tremi plastmi, a da je vse skupaj še bolj preprosto, uporabimo kar večji okrogel pekač (premera 24 do 26 cm), premažemo s kremnim sirčkom in okrasimo z ananasovimi rožicami.
ni podpisaKolibrijeva torta

ni podpisa
- 250 g moke
- 80 g sladkorja
- žlička cimeta
- 1/2 žličke kardamoma
- 1/4 žličke soli
- 1/4 žličke pecilnega praška
- 3/4 žličke sode bikarbone
- 125 g nasekljanih orehov
- 150 ml olja
- 150 g kisle smetane
- 3 jajca
- 180 g zmečkanega ananasa
- 2 zelo zreli banani
Krema
- 200 g kremnega sirčka
- 2 žlici sladkorja v prahu ali medu
Okras
- ananasove rožice
- nasekljani orehi
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.
2. V malce večji posodi zmešamo moko, sladkor, cimet, kardamom, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter orehe.
3. Ananas, ki je lahko iz kompota ali svež, zmečkamo s paličnim mešalnikom, banani pa kar z vilicami.
4. V drugi posodi z metlico dobro premešamo olje, kislo smetano, jajca, banani in ananas. Vse skupaj prilijemo k suhim sestavinam in pomešamo.
5. Prelijemo v pripravljeni pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler iz biskvita ne povlečemo suhega zobotrebca.
6. Biskvit prestavimo na rešetko in ohladimo.
7. Kremni sirček zmešamo s sladkorjem in namažemo po biskvitu. Okrasimo z ananasovimi rožicami in nasekljanimi orehi.
Kako naredimo ananasove rožice?
Cel ananas olupimo, mu odstranimo očesa in ga z zelo ostrim nožem narežemo na zelo tanke rezine. Te najprej osušimo na papirnati brisački, nato pa jih prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kakšne 3 ure jih sušimo v pečici pri 100 stopinjah, da postanejo suhe na dotik in karamelizirajo – obarvajo se bolj oranžno. Ko so nared, še tople zložimo v luknje pekača za mafine, da se zvijejo ob robovih, in jih tako pustimo čez noč.
Priporočamo še: Panakota iz grškega jogurta in medu z breskovim pirejem
Datum Objave: 7.7.2023 ob 09:07