Odprta Kuhinja

Koruzni kruh z drožmi

FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
V testo lahko dodamo sončnična semena, ki jih za nekaj ur namočimo in odcedimo, ali nekaj žlic makovih semen.

Vsi, ki pečete doma in z drožmi, verjetno radi preizkušate nove vrste moke in načine priprave takšnega kruha. Za spremembo lahko poskusite pripraviti s koruzno moko povzdignjen kruh po spodnjem receptu. V njem so omenjene tudi puhaste droži: to so aktivne droži, ki jih dobimo tako, da z žličko matičnih droži zmešamo enaki količini vode in bele moke; da dobimo 150 g puhastih droži, potrebujemo poleg malo matičnih droži še dobrih 70 g bele moke in prav toliko hladne oziroma malo mlačne vode. Ko se v zmesi naredi toliko mehurčkov, da žlička zmesi plava v kozarcu vode, so droži nared. 

Za 1 hlebec ali štruco.

  • 100 g koruzne moke
  • 400 g bele moke
  • 150 g puhastih droži
  • 350 g vode
  • 10 g soli

Priprava

  1. Koruzno moko poparimo s 100 g vrele vode. Pomešamo, počakamo, da se ohladi. Nato dodamo preostalo moko, droži in 250 g vode iz pipe. Umesimo testo in pustimo pol ure počivati, zatem dodamo sol.
  2. Naslednji dve uri na vsake pol ure delamo prepogibe, nato pustimo, da vzhaja še nekaj ur na sobni temperaturi.
  3. Testo zatem oblikujemo v štruco ali hlebček in preložimo v pomokano vzhajalno košarico, ki jo pokrijemo s prtičem ali shranimo v plastično vrečko. Naj prenoči v hladilniku.
  4. Pečico skupaj s pekačem segrejemo na 230–250 stopinj Celzija. Ko je ogreta, kruh stresemo na papir za peko in previdno položimo na ogret pekač. Preden zapremo pečico, vanjo vržemo dve ali tri kocke ledu oziroma malo poškropimo z vodo.
  5. Po 20 minutah iz pečice spustimo paro, zmanjšamo temperaturo na 220 stopinj Celzija in pečemo še približno 20 minut.
  6. Kruh ohladimo na rešetki, med ohlajanjem ga lahko pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo.

Priporočamo še: Domači kruh: katero moko je priporočljivo popariti, preden jo vgnetemo v testo

Datum Objave: 10.10.2024 ob 08:10

Več iz te teme:

kruhkoruzakoruzni kruhdroži

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.