Kostanjev gozdiček (VIDEO)

Sonja Ravbar

Ni izgovora, da ne bi naredili te neverjetno preproste sladice z velikim vizualnim učinkom. V njej prevladuje kostanj, ki ga je letos res v obilju, ljubko obliko pa izdelamo s pripomočkom, ki ga imamo vsi doma. Pripravite dobri stari ožemalnik za citruse!

Preden začnete razmišljati, da se vam ne da ubadati s kostanjevim pirejem – dobite ga že skoraj povsod, in sicer zamrznjenega in pospravljenega v vitrine v bližini sladoledov. Prav tako lahko kupite olupljen kostanj in iz njega zelo preprosto pripravite pire. Čeprav – ni ga lepšega od sprehoda po jesenskem gozdu in nabiranja teh plodov. In po njem ta sladica najbolj tekne.

Sestavine

Temni nadev

  • 100 g mletih piškotov, 80 g masla sobne temperature
  • 200 g mletih orehov (lahko tudi lešnikov, mandljev)
  • 70 g sladkorja v prahu, 30 g grenkega kakava v prahu
  • 25 ml mleka (lahko je mandljevo, sojino, kravje …)

Svetli nadev

  • 250 g kostanjevega pireja, 150 g mletih piškotov
  • 40 g sladkorja v prahu, 100 g masla sobne temperature
  • žlica ruma

Dodatno

  • višnje ali češnje v sirupu ali kompotu, beli kristalni sladkor

Priprava

1. Vse sestavine za temno maso pomešamo in zgnetemo ter postavimo v hladilnik za 20 minut, da se poveže in okusi prepojijo.

2. Za svetli nadev pomešamo in vgnetemo vse sestavine.

3. V skledici si pripravimo kristalni sladkor, višnje odcedimo.

4. Temno maso vzamemo iz hladilnika in ga začnemo oblikovati: odtrgamo nekaj mase in naredimo kroglico, jo povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa pritisnemo ob notranjo steno ožemalnika za limone tako, da nastane prerez, kot ga vidite na fotografiji. Velikost kroglice bo umerjena po velikosti vašega ožemalnika za limone.

5. Nato na sredino položimo odcejeno višnjo ali dve ter nanjo nanesemo svetlo maso in pogladimo vrh, ki bo kmalu postal dno sladice.

6. Na dlani to smrekico obrnemo in položimo na krožnik. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

7. Sladico postavimo v hladilnik vsaj za uro, sicer jo lahko hranimo pokrito tudi 3–4 dni.

Preberite še: Slivovi cmoki s karamelno omako (VIDEO)

Fotografija: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana