Kostanjeva panakota s prelivom iz rdečega grozdja

Povsem preprosta panakota, ki bo zaokrožila kosilo za martinovo.

Vsako jesen se midva počutiva kot dva neučakana malčka, saj obožujeva kostanj. Kuhan ali pečen, vseeno, samo da ga je cel kup. Od otroštva do zdaj se torej ni nič spremenilo glede najine strasti do teh jesenskih plodov, sva pa v vmesnem času razvila zdravo kulinarično radovednost, zaradi katere iščeva vedno nove načine uporabe znanih sestavin. Kostanjeva nova oblačila so tokrat sladka – pripravila sva kremno panakoto z izrazitim okusom po kostanju, družbo pa ji dela vroč preliv iz rdečega grozdja. Kako jesensko in kakšna idila!

Panakota

  • 200 g olupljenega kuhanega kostanja
  • 4 lističi želatine
  • žlica ruma
  • 500 ml sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu

Preliv iz rdečega grozdja

  • 350 g rdečega grozdja
  • sladkor v prahu po okusu

Priprava

1. Olupljen kuhan kostanj vržemo v posodo in dolijemo sladko smetano. Zmeljemo s paličnim mešalnikom.

2. Liste želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo, da se napojijo.

3. Kostanjevo zmes zlijemo v kozico in jo segrevamo, da zavre, nato odstavimo.

4. V kozico vržemo ožete liste želatine in premešamo, da se želatina povsem raztopi.

5. Dodamo žlico ruma in sladkor v prahu.

6. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo, nato prelijemo v poljubne modelčke.

7. Panakoto postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se strdi.

8. Preliv: rdeče grozdje stresemo v kozico in ga posujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu. Kozico pristavimo nad ogenj in kuhamo, da se grozdje povsem zmehča. Zmeljemo ga s paličnim mešalnikom in precedimo. Če je grozdje kislo, lahko preliv še dodatno sladkamo.

9. Postrežba: panakoto stresemo iz modelčka na krožnik in jo tik pred zaužitjem prelijemo z vročim prelivom. Po vrhu potresemo nadrobljen kostanj.

Priporočamo še: Tako shranjen kostanj bo zdržal najdlje, svetuje Martha Stewart
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed