Odprta Kuhinja

Kostanjeva pita s čokolado in hruškami, kuhanimi v vinu

A+   A-
Božanska kostanjeva pita se topi v ustih. 


Poslastica je zagotovo številka ena med recepti za jesenske pite, ki smo jih podelili z vami.

Sestavin je za dve piti premera 28 cm.

Sestavine


Krhko fermentirano testo

  • 300 g ostre moke

  • 80 g masla

  • 80 g sladkorja v prahu

  • 1–2 jajci (odvisno od velikosti)

  • 100 g droži

  • ščepec soli


Premaz za testo

  • 200 g kostanjevega pireja

  • 200 g praženih sesekljanih mandljev ali lešnikov


Nadev

  • 300 g kostanjevega pireja

  • 500 g maskarponeja

  • 2 žlici kakava

  • 3 jajca

  • 5 manjših hrušk

  • 1 l rdečega vina močnejšega telesa

  • 500 g sladkorja


Priprava


1. Vse sestavine za testo dobro zgnetemo. Zavijemo v živilsko folijo in pustimo v hladilniku vsaj 12 ur, da moka fermentira. Po tem času testo razdelimo, razvaljamo in s polovico obložimo pekač. Drugo polovico prihranimo za naslednjič ali spečemo dve piti.

2. Pire in mandlje premešamo v gost nadev in premažemo hladno testo.

3. Jajca stepemo v gosto peno in jim dodamo kostanjev pire, kakav in maskarpone. Po piti razmažemo še ta, drugi nadev in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 35 minut. Potem dobro ohladimo.

4. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in kuhamo v vinu in sladkorju. Ko se primerno zmehčajo, jih poberemo iz vina, a to še naprej kuhamo na majhnem ognju, dokler se ne zgosti v sladko omako.

5. Hruške razporedimo po piti, na krož­niku pa vsak kos polijemo še s sladko vinsko omako.
Namig: Fermentirano krhko testo bo veliko lažje prebavljivo, zaradi obnašanja sladkorjev pri fermentaciji pa bo veliko bolj hrustljavo. Ima pa še eno prednost, lahko ga razvaljate čisto na tanko in se ne bo drobilo, zagotavlja Polona Klančnik.

Recept: Polona Klančnik, Polabekeraj
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 25.11.2019 ob 11:11

Več iz te teme:

kostanjeva pitaPolona KlančnikPolin bekeraj

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.