Kostanjevi ježki

Ste že kdaj zamesili kruh z vinskim moštom?

Sestavine

– 250 g kuhanega in olupljenega kostanja
– 100 g pirine moke, 200 g bele moke, pol kocke kvasa
– čajna žlička soli, 300 ml belega vinskega mošta
– ščepec sladkorja, nageljnove žbice za oči

Priprava

1. Mošt vlijemo v kozico in segrejemo do vretja. Odstavimo in pustimo na pultu.

2. V manjšo posodico nadrobimo kvas, dodamo ščep sladkorja in 2 žlici tople vode. Pokrijemo s krpo in postavimo na toplo, da kvas vzhaja.

3. V večjo posodo vsujemo vso moko in kostanj, ki smo ga prej pretlačili z vilicami. Moki in kostanju zdaj dodamo vzhajan kvas in pomešamo, prilijemo še topel mošt in z leseno kuhalnico pomešamo. Dodamo sol in vgnetemo mehko testo. Če je zelo mokro, mu preprosto dodamo še nekaj moke.

4. Testo oblikujemo v hlebček, ga dobro pomokamo, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja eno uro.

5. Vzhajano stresemo na pomokan pult in oblikujemo majhne hlebčke. Vsakega na eni strani malo raztegnemo, da dobimo ježkov smrček.

6. Ježku z žbicama naredimo oči in po hrbtu hlebčka s škarjami zarežemo bodice.

7. Preden gredo ježki v pečico, naj še na toplem počivajo 15 minut.

8. Prvih 10 minut pečemo v pečici, ogreti na 230 stopinj, nato pa zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo do zlato rjave barve, to je približno 15–20 minut.

Recepti in besedilo: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografije: Jagababa.si

Preberite še: Triki Marthe Stewart, s katerimi bo lupljenje kostanja lažje

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana