Kostanjevo-čokoladna pita

Kostanj obožuje čokolado, mi pa tudi!

Sestavine za pekač premera 23 cm

Testo
– 220 g moke, 2 žlički kakava v prahu, žlička sladkorja v prahu
– 110 g hladnega masla (narezano na koščke)
– 4 žlice hladne vode (ali več po potrebi)

Nadev
– 230 g kostanjevega pireja
– 2 žlici sladkorja v prahu, 2 jajci, 2 žlici ruma
– 1,5 dl sladke smetane, 100 g temne čokolade

Priprava

1. Ročno zmešamo (ali v samostoječem mešalniku) moko, kakav, sladkor v prahu in hladno maslo. Dodamo še vodo in na hitro ugnetemo testo.

2. Zavijemo ga v prozorno foliijo in pustimo v hladilniku počivati pol ure.

3.Pečico vključimo na 175 stopinj Celzija.

4. Spočito testo razvaljamo, ga položimo v pekač, večkrat prebodemo in po vrhu pokrijemo s papirjem za peko. Nanj nasujemo suhi fižol in pečemo v pečici približno 15 minut. Nato fižol skupaj s papirjem odstranimo in testo pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pripravimo nadev.

5. Sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo temno čokolado.

6. V posebni posodi zmešamo kostanjev pire, sladkor v prahu, jajci in rum. Dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Vlijemo na prej pečeno testo in vse skupaj vrnemo v pečico še za 20 minut. Pečeno ohladimo in ponudimo. Zraven se poda tudi stepena sladka smetana.

Namig: Peka s suhim fižolom se imenuje slepa peka ali peka brez nadeva. Tako se nam testo med peko ne napihne.
In še: Če boste uporabili kupljen kostanjev pire, je največkrat že sladkan, zato dodatni sladkor izpustite.
Priporočamo: Čokoladna torta z rdečim vinom

Fotografija in recept: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed