Odprta Kuhinja

Kreativna ponev

A+   A-
Pravzaprav elegantna praznična jed.


Sestavine



  • brstični ohrovt

  • cvet brokolija

  • por

  • 2 korenčka

  • pol kolerabice

  • manjši sladki krompir

  • nekaj listov kitajskega zelja

  • pol gomolja zelene

  • 100 g črnega riža, 3 žlice olja, žlička gorčice

  • 100 ml smetane iz indijskih oreščkov (ali druge rastlinske smetane)

  • sol in poper po okusu, rezine limone


Priprava


1. Zelenjavo, razen zelene, narežemo na malo večje koščke in skuhamo v slani vodi. Naj ostane čvrsta, pozneje jo bomo še pražili. Odcedimo in prihranimo tekočino. Izberemo lepše koščke, približno polovico od vse zelen­jave, drugo zmeljemo. Riž skuhamo v vodi, v kateri se je kuhala zelenjava, če je treba, dolijemo vodo. Poskusimo ujeti pravo količino. Ko je riž kuhan in je vsrkal vso tekočino, vmešamo zelenjavni pire in pustimo na ugasnjenem štedilniku.

2. Pripravimo preliv: zeleno olupimo in fino naribamo ter pokuhamo v smetani v gosto omako. Smetano sami zmešamo v blenderju iz indijskih oreščkov in vode. Preliv začinimo z gorčico, soljo in poprom.

3. V ponvi prepražimo narezano zelje, da porjavi in se zmehča. Dodamo kuhano zelenjavo in še malo popražimo. Zelenjavo poberemo iz ponve in vmešamo riž, da se navzame vonja praženega. Ideja tega recepta je, da ohranimo vse okuse. Riž lepo poravnamo, obložimo s praženo zelenjavo in pokapamo s prelivom. Ponudimo takoj. Okus vsak sam dopolni z limonovim sokom.
Priporočamo: Rumove lunce z zajčjo deteljico

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 28.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

brezmesne jedizelenjavaponev

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja