Kremna cvetačna juha s parmezanom

Harmonija okusov v belem.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– srednje velika cvetača ali vrečka zamrznjene
– sol, poper, muškatni orešček
– 2 dl mleka
– 100 g parmezana

Priprava

1. Cvetačo očistimo in razrežemo na posamezna socvetja. Trša stebla in lepše liste prav tako narežemo in stresemo v lonec, da bodo juhi dali krepak okus. Pristavimo, prilijemo toliko vode, da vse prekrije, začinimo s poprom, soljo, muškatnim oreščkom in kuhamo do mehkega, približno 10 minut.

2. Nazadnje prilijemo mleko, znova zavremo, nato od­stavimo in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po potrebi razredčimo z vodo.

3. Parmezan naribamo in ga vmešamo v juho, da se raztopi. Po juhi ponudimo popečeno polento z gobicami in veliko skledo sezonske solate iz endivije, radiča in skodelice kuhanega fižola.

Različica: Mleku se v juhi lahko povsem izognemo ali jo naredimo še krepkejšega okusa z dodano sladko smetano. Tudi vodo lahko nadomestimo z jušno osnovo, zaradi katere bo jed prav kraljevskega okusa.
Naredimo vnaprej: Juho brez težav skuhate vnaprej.
Nasvet: Uporabite muškatni orešček, ki ga nastrgate kar v juho. Prah muškatnega oreščka iz vrečke je le bled približek prave arome.
Poizkusite še: Šest koristnih nasvetov za kuhanje riža

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed