Kremna korenčkova juha

To je pravzaprav juha, v katero lahko zakuhate tudi rezančke.

Malo reducirana juha je odlična zelenjavna osnova za pripravo skoraj vsake jedi, ki jo je treba med kuhanjem zalivati. Po okusu neverjetno spominja na klasično mesno juho. Začnete s pripravo zelenjavne osnove.

Sestavine

Jušna osnova

– 2 rumeni čebuli
– 3 stroki česna
– 2 večja korenčka
– žlica oljčnega olja
– peteršiljeva korenina in listi
– pol stebelne zelene
– žlička soli
– žlička celega popra
– dva lovorjeva lista

Juha

– 500 g korenčka
– 2 litra jušne osnove
– žlica kokosove maščobe
– čebula
– malo soli
– 3 stroki česna
– košček ingverjeve korenine
– sok pol limone
– 200 ml kokosovega mleka

Priprava

1. Najprej jušna osnova. Neolupljeno čebulo narežite na četrtine, korenček na večje kose. Česen olupite. Peteršiljevo korenino očistite in narežite na kolobarje. Zeleno in peteršilj grobo nasekljajte.

2. Razgrejte olje in popražite čebulo, da se zapeče.

3. Dodajte korenček in česen, pražite par minut. Zalijte s približno tremi litri vode, vmešajte peteršilj, zeleno, poper, lovor in sol.

4. Pokrito kuhajte uro in pol pri blagi temperaturi, da le rahlo brbota. Precedite.

5. Narežite korenček, čebulo in česen. Ni se treba truditi, na koncu vse zmiksate. Potrudite se le z ingverjem, vedno ga narežite na rezinice počez, da prerežete vlakna.

6. Raztopite maščobo in popražite čebulo, malo solite in mešajte, da postane zlato rjava. Dodajte česen in ingver, pomešajte, da zadiši, dodajte korenček, popražite minuto ali dve, nato zalijte z vročo jušno osnovo.

7. Kuhajte deset minut. Juho zmiksajte z limonovim sokom in kokosovim mlekom.

 

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed