Odprta Kuhinja

Kremna špargljeva juha

Odpri galerijo
A+   A-
Špargljevi juhi dodamo muškatni orešček in poper za spodbujanje strasti in veselja.Špargljevo juho bi lahko pisali na recept, tako je zdrava. Čvrsti zeleni poganjki, ki zdaj osvajajo tržnice, so prava super hrana. Najbolj prepričani jih zjutraj mešajo v smutije (meni to ne diši preveč), grizljamo jih kot priboljšek (osvežilno), v kuhinji pa se največkrat znajdejo v rižoti. Ni slabo, so pa še druge možnosti. Mene je prešinila juha, kremna, gosta in zelena. Ta je lahko polomija, zato svetujem, da jo precedite. Ker so šparglji afrodiziak, sem dodala muškatni orešček, ki je prav tako znan po spodbujanju strasti. In še malo popra. Če so šparglji zdravi, naj bodo pa še veseli.

Sestavine (za dva)


- 25 dag zelenih špargljev
- spomladanska čebula
- oljčno olje
- sol, poper
- muškatni orešček
- limona
- žlica moke
- drobnjak
- rastlinska smetana za kuhanje (ni nujno)

Priprava


1. Šparglje nalomimo, vršičke damo posebej. Mlado čebulo nasekljamo z zelenjem vred. Ker je blagega okusa, je lahko uporabimo več kot stare čebule. Kratko jo prepražimo, dodamo nalomljene šparglje in zalijemo s približno pol litra vode. Solimo, malo popramo s sveže namletim poprom in v lonec naribamo muškatni orešček (previdno, ima močan okus). Špargljeve vršičke po dolgem razpolovimo.

2. Juho stresemo v blender, dodamo žlico moke in zmešamo. Precedimo nazaj v lonec, če je treba, razredčimo z vodo ali rastlinsko smetano za kuhanje, dodamo vršičke, zavremo in takoj odstavimo.

3. Po okusu dodamo limonov sok in posipamo z drobnjakom, ki ga sproti narežemo s kuhinjskimi škarjami.
Namig: Drobnjak je začimba, ki jo moramo imeti na vrtu že zaradi dekorativnih vijoličnih cvetov, ki so zanimivi čebelam, čmrljem in metuljem. Je najmanjša užitna čebulica. Ne sekljamo ga, ampak narežemo s škarjami, da ne stisnemo cevkastih lističev.
Datum Objave: 28.4.2019 ob 07:04

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicešpargljipripravasestavinešpargljeva juha

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja