Krhka pita s porom

Odpri galerijo
A+ A-
Por v glavni vlogi.
Priprava: 15 minut; čas peke: 30 minut.
Sestavine
Testo
- 250 g moke in še malo za delovno površino
- jajce, 125 g masla, ščep soli
Nadev
- 5 večjih stebel pora (750 g)
- 100 g poltrdega sira, 3 jajca, 2 dl smetane
- sol, poper
Priprava
1. Iz sestavin zgnetemo krhko testo, ki naj v hladilniku počiva najmanj pol ure. Lahko ga pripravimo tudi dan prej, ovijemo v folijo ali vrečko in shranimo v hladilnik.
2. V lonec nalijemo malo vode in jo solimo. Por narežemo na kolobarje in ga damo v krop. Ko voda spet zavre, kuhamo še največ 2 minuti, odcedimo in ohladimo, vodo pa prihranimo.
3. Testo narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in z njimi obložimo namaščen in z moko potresen model za pito. Posamezne kose z rokami narahlo potlačimo, da je model povsem prekrit s testom. Ali pa testo razvaljamo in z njim obložimo model.
4. Sir grobo naribamo in stresemo v posodo k blanširanemu in ohlajenemu poru. Vse narahlo solimo, popramo in naložimo na testo.
5. Posebej v lončku razžvrkljamo jajca in jih pomešamo s smetano. Z jajčno mešanico prelijemo por, rahlo poravnamo in postavimo v segreto pečico. Pečemo pol ure pri 200 stopinjah.
6. Ponudimo kot samostojno jed ob solati iz naribanega korenčka s praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem.
Različica: Lažjo različico dobite, če polovico smetane nadomestite z mlekom, bogatejšo pa, če med por zamešate koščke slanine ali klobase.
Namig: Vodo od blanširanja pora prihranite za jutrišnjo enolončnico.
Fotografija: Krištof Koman
Poizkusite še: Kolerabna juha z rokforjem
Datum Objave: 23.1.2018 ob 10:01