Krompirjeve polpete z omako iz bučk
Odpri galerijo
A+ A-
Polpetke z znamenitimi koreninami. Če nimate sladkega krompirja, kar korajžno nadaljujte z navadnim.
Rösti je znameniti švicarski recept in okrog takih je vedno nekaj kravala, kdo si ga je zamislil in kdo ga je dodelal. Čeprav radi kopljemo po historičnih tračih in natolcevanju, nas tokrat to ne zanima toliko kot potencial te izjemno preproste zamisli. Napol skuhan krompir se nariba in popeče, dodatkov in omakic, ki jih ta jed prenese, pa je neskončno veliko. Lep del tega recepta je, da lahko krompir skuhamo kar dan poprej, sproti, ko pripravljamo kaj drugega – le da ga moramo potem takoj dobro ohladiti. Je pa s tem za nami že kar velik del priprave, tako da je to recept za dneve, ko je malo časa. Dodala sem še nekaj sladkega krompirja in kot dodatek omako iz bučk, kajti ta jed je v »rodnem« Bernu zaslovela kot zajtrk, ampak ne ravno »popoln«. Najpogosteje so kaj dodali – na primer z jajci in špinačo so jo radi delali. In že smo pri naslednjem predlogu.
Röstiji
- 700 g krompirja
- 300 g sladkega krompirja
- sol, beli poper
- olje
Omaka iz bučk
- manjša do srednje velika čebula
- 1–2 stroka česna
- kokošja ali zelenjavna jušna osnova
- 500 g bučk
- oljčno olje
- sol, beli poper
Dodatno
- kisla smetana
Priprava
1. Krompir in sladki krompir napol skuhamo, dobro ohladimo, nato olupimo in naribamo. Dodamo žličko soli, pol žličke popra in dobro premešamo.
2. Operemo bučke in jih naribamo na drobno.
3. Čebulo na drobno sesekljamo.
4. V posodi segrejemo 0,5 dl oljčnega olja in na zmernem ognju rumeno popražimo čebulo. Proti koncu dodamo stisnjen česen, le toliko, da zadiši. Nato primešamo bučke. Počakamo, da odvečna tekočina izpari, ter prilijemo 2 dl jušne osnove in 3 dl vode. Kuhamo 10 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo po okusu in vrnemo na ogenj še za 5 minut.
5. Pripravimo rostije: v globlji ponvi na zmernem do močnejšem ognju segrejemo toliko olja, da sega za pol do en prst visoko.
6. V dlan stisnemo dobro žlico do dve naribanega krompirja, ga dobro ožamemo in oblikujemo polpete.
7. Röstije zlato rjavo ocvremo z obeh strani, približno 10 minut skupaj, in jih odlagamo na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da vpije odvečno olje.
8. Vroče röstije postrežemo z omako iz bučk, ki ji dodamo še malo kisle smetane.
Priporočamo še: Lonci, ki jih mora imeti vsako gospodinjstvo
Datum Objave: 22.9.2020 ob 10:09