Odprta Kuhinja

Krompirjeve rožice (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
... s skrivno sestavino, bi morali napisati. Se tudi vam dogaja, da nimate več idej, kako krompir, to večno prilogo, narediti za oči privlačnejši, bolj zanimiv in drugačen? Pa da ne bi porabili več časa kot za vse preostalo kosilo skupaj?Nekdo je rekel, da je tak krompirček videti, kot da bi ga razneslo, spet koga drugega bo spominjal na rožico. Skrivni sestavini sta mocarela in čips. Vas kar vidim, kako se zmrdujete – ampak to je pač še en pečen krompir v drugi obliki, z mocarelo pa tako ali tako ni mogoče zgrešiti. Otroci ga bodo veseli (še zlasti če na koncu v sredino rožice kanete za lešnik kečapa). Odrasli pa tudi, ker je tak krompir nekaj novega, simpatičnega, drugačnega, veselega in sproščenega.


 


Niti malo ni tole komplicirano za pripravo, dobra plat pa je tudi, da lahko krompirčke skuhate vnaprej; potem morajo počakati na hlad­nem in dlje se bodo pekli.

Krompirjeve rožice  • 8 okroglih krompirčkov (po dva na jedca)

  • 8 kroglic mocarele (po dve na jedca)

  • za pest čipsa

  • za dobro žlico stopljenega masla

  • za pol žlice rožmarina

  • sol


Priprava


1. Krompirjem dobro oribamo kožico in jih splaknemo pod tekočo vodo, nato jih pristavimo v loncu hladne vode: ko zavrejo, jih kuhamo še nekaj minit, nato krop odlijemo in počakamo tako dolgo, da je krompirčke mogoče prijeti v roko.

2. Pečico medtem segrevamo na 200 stopinj.

3. Drugega za drugim nekoliko ohlajene krompirčke križno zarezujemo, ampak ne čisto do konca: morajo se dati razpreti in ostati v položaju rožice.

4. Z majhnim čopičem zarezane dele pomažemo z raztopljenim maslom, ki smo mu primešali rožmarin, in posolimo, nato tako razprte krompirčke razporedimo v pekač in porinemo v pečico. Pečejo naj se tako dolgo, da po robovih postanejo rjavi, približno 20 minut.

5. Potem pekač vzamemo iz pečice in na sredino razrezanega dela vsakega krompirčka položimo najprej eno kroglico mocarele, vrnemo v pečico, da se sir stopi, nato dodamo še drugo kroglico in pečemo tako dolgo, da se stopi in rahlo zapeče še ta.

6. Krompir vzamemo iz pečice in v mehki sir nabadamo koščke čipsa, da dobimo rožice. Po želji posujemo še z drobnjakom in takoj postrežemo.
Preberite tudi: 5 mitov o refošku, ki jim slepo verjamemo

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 7.10.2021 ob 08:10

Več iz te teme:

prilogevideokrompirprilogačipskrompirjeve rožice

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.