Odprta Kuhinja

Kuhamo z znanimi: Tako gobe pripravi pevka Alya

Odpri galerijo
A+   A-
Priljubljena pevka gobe ponudi s polento, v katero doda nepričakovano sestavino. Presenečeni boste, kako dobro se ujame z jurčki!


Na nedavni predstavitvi nove podobe kuharskega programa 24Kitchen smo tam poleg edinega slovenskega kuharja, ki ima oddajo na tem priljubljenem programu, srečali še nekaj znanih obrazov. Med tistimi, ki so Primožu Dolničarju pomagali ustvarjati jesensko kosilo, je bila tudi pevka Alya. Tako spretno se je sukala po kuhinji, da smo jo brž vprašali za en kuharski nasvet. Sogovornica ga je začela z besedami: »Zelo rada pripravljam gobe, tako marele kot tudi jurčke in vse ostalo.« Zanimivo kombinacijo je omenila takoj zatem – gobe s školjkami, kjer se okusi lepo ujamejo in očarajo vsakega jedca. No, mi smo zapluli nekaj korakov proč od morsko-gozdnih okusov in se odločili za tak Alyin kuharski nasvet, ki nam pride prav v dneh hitenja: gobe s polento, v katero za popestritev in okus vmešamo datlje. Jesensko, hitro, poceni in vsekakor malce drugače, kot smo vajeni!

Gobe in polenta po navdihu pevke Alye. (Foto: Špela Ankele)
Gobe in polenta po navdihu pevke Alye. (Foto: Špela Ankele)

Gobe s polento


Za 4 osebe.

  • 4 večji jurčki (ali 8 srednjih)

  • 1 skodelica (2 dl) polente

  • 1 pest datljev

  • malo olja

  • sol


Priprava


Očiščene gobe narežemo na poljubne rezine ali kocke in jih na zmernem ognju prepražimo v ponvi, v katero smo dolili malo maščobe. Solimo. Ko so gobe prepražene, dodamo malo vode, da dobimo omako.

Polento pripravimo tako, da malo gostejšo skuhamo po navodilih, zapisanih na embalaži. Med kuhanjem dodamo izkoščičene datlje, narezane na drobno. Alya gosto polento vlije v namaščen pekač, nato jo dobro ohladi (najbolje, če jo pustimo čez noč v hladilniku), razreže na rezine in popeče v namaščeni ponvi. Mi smo za fotografiranje, ker se nam je s pripravo kosila zares mudilo in nismo imeli časa za hlajenje polente, ubrali drugačno pot, saj smo kuhano polento z datlji preprosto postregli s popečenimi jurčki. In tudi ta različica malce drugačnega jesenskega kosila je bila super.
Namig: Ljubiteljem belega vina sommelierka Mira Šemić priporoča sivi pinot, za ljubitelje rdečega pa bo prava izbira modri pinot.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 praktičnih zloženk za preprosto kosilo

Naslovna fotografija: Koka Press, Katja Kodba
Datum Objave: 18.10.2022 ob 08:10

Več iz te teme:

brezmesne jedigobejurčkiAlyadatlji

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.