Odprta Kuhinja

Kuharske osnove z Neli in Leo: domači jušni rezanci

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nedeljske juhe ni brez dobrih rezancev, čim tanjši, tem boljši, biti morajo tudi čim bolj rumeni, če se vidi, da se je kuhar tako potrudil, da jih je rezal na roke, pa so sploh vrhunec lepega, tradicionalnega kosila.


Bi se jih znal lotiti petnajstletnik? Bi razumel, zakaj se, vsaj v starih časih je bilo tako, med dva stola položi metlo, držaj obloži s prtički in nanje polaga tanke testene trakove? Bi imel potrpljenje na roko gnesti testo, ki mora biti kar trdo, ali je novim generacijam odveč tak način ukvarjanja s hrano?
Ne spreglejte: Recept za najboljšo govejo juho

Jušni rezanci


Nastalo jih bo kakih 150 g, recimo za obrok štiričlanske družine.

  • 100 g mehke bele moke

  • 1 srednje veliko jajce

  • dodatno, po potrebi: nekaj kapljic olja, kakšen ščep moke


Priprava


1. Moko presejemo na delovno površino ali v skledo, naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce.

2. Zmešamo z vilicami in otipamo: če se že po občutku zelo drobi, dodamo po kapljicah nekaj olja, najbolje oljčnega, lahko tudi sončničnega, ali vode.

3. Ko je mešanica dovolj vlažna, na roke vgnetemo testo: gnetemo tako dolgo, da postane prožno in se ne prijema rok in delovne površine. Rezančno testo mora biti trdo. Tudi gnetenje je zato nekoliko težje, a nam to olajša naslednji korak: če je testo premehko, bomo imeli težave pri valjanju.

4. Hlebček zavijemo v prozorno folijo in ga damo počivat v hladilnik za 30 minut.

5. Spočito testo nato razdelimo na 4 kose, tako ne bomo dobili prevelikih testeninskih listov. Lahko valjamo z valjarjem za testenine (bodisi z nastavkom na kuhinjskem robotu ali strojčkom na ročni pogon) ali pa ročno, na debelino noža. Stremimo k najtanjši mogoči debelini, ki jo lahko dosežemo. Nastale liste po potrebi dodatno narežemo, na kvadrate velikosti kakih 15 x 15 cm, in jih razporedimo na namenskem kuhinjskem prtu ter pustimo, da se nekoliko osušijo in utrdijo, ne smejo pa postati lomljivi. Kako dolgo, je odvisno od prostora: je toplo, vlažno ... Če testo ni preveč mokro, je to zelo hitro, že ko razvaljamo zadnjo krpo. Če pa je precej sveže, lahko traja tudi 15 minut.

6. Primerno osušene teste spustimo skozi poseben nastavek, poseben čar pa bodo domači jušni rezanci dobili, če jih bomo zvili in z zelo ostrim nožem potrpežljivo tanko zrezali sami.

7. Ko naredimo rezance, jih še malo pustimo na kuhinjskem prtu, da se res dobro posušijo, da ne bi med nadaljnjo hrambo plesneli (ker se niso dobro posušili). Če bi jih imeli v hladilniku, bi lahko vlaga vplivala nanje in bi se sprijeli, zato jih hranimo v zaprti posodi 7 dni na hladnem (v shrambi).

9. Kuhamo jih lahko v juhi ali osoljeni vodi, kar raje izberemo takrat, ko se rezancev drži več moke, ki bi povzročila motno juho.

Lea Sterle in Neli Selan iz ljub­ljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana.
Lea Sterle in Neli Selan iz ljub­ljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana.

Priporočamo tudi: Kuharske osnove z Neli in Leo: zdrobovi žličniki

Fotografija: Voranc Vogel
Datum Objave: 19.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

jušne zakuhejušni rezanci

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.