Miške z bučkami – nevaren recept, kajti človek bi kar jedel in jedel (slana različica)

Odpri galerijo
A+ A-
Okus teh mišk, ki ga oplemenitimo z nekaj sira, je tako božanski, da bi se jih človek najedel do onemoglosti.
Pride čas, ko je na vrtovih vsega preveč – in bučke ostajajo pozabljene, skrite med listjem v miru rastejo in se debelijo, dokler nenadoma niso več bučke, ampak velike debele buče z debelo, temno kožo. Pametni ljudje vedo, da je tudi te mogoče zelo dobro porabiti. Neli Selan nas je opozorila na miške – prav te so, pravi, pri njih delali iz teh bučk, ki so pobegnile izpod nadzora. In kot se rado zgodi: takrat, ko malo pričakuješ, pravzaprav veliko dobiš.
Miške z bučkami
- 4 zelene bučke (1 kg)
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 2 žlici bele moke
- 2 žlici zdroba
- 50 g naribanega sira
- sveži peteršilj
- poper
- olje za cvrtje
Priprava
- Bučke operemo in nastrgamo s strgalnikom, z lupino vred. Solimo in pustimo stati 30 minut, da spustijo vodo.
- Bučke nato ožamemo.
- Iz beljakov naredimo sneg: med stepanjem dodamo ščepec soli, da bo še bolj čvrst.
- Bučkam dodamo nariban sir, nasekljan peteršilj, moko, zdrob, rumenjaka in zmešamo. Če je zmes še preveč mokra za oblikovanje, primešamo še malo zdroba ali moke.
- Segrejemo olje na srednjo temperaturo za cvrtje, okoli 170 stopinj Celzija.
- V zmes na koncu nežno vmešamo še stepena beljaka.
- Ocvremo: ko je olje primerno vroče, vanj pomočimo žlico, nato zajamemo zmes in miško spustimo v olje ter svetlo ocvremo.
Namig: Gospodinje ta recept rade uporabijo za bučke, ki so jim na vrtu ušle in preveč zrasle. Te je bolje olupiti in postrgati pečke, ki so že kar velike.

Našo serijo o receptih, ki jih mora poznati vsak kuhar, zlasti pa tisti, ki je frišno pečen, nadaljujemo malo drugače: zdaj niso v ospredju tehnike, ampak sestavina. Brez bučk namreč ni poletne kuharije. Z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana smo staknili glave in izbrali recepte, v katerih se pokaže vsestranskost te zelenjave, ki bo zdaj kraljevala na vrtovih. FOTO: Črt Piksi
Priporočamo še: Jed iz krompirja, ki bo ob skledi solate odlično kosilo
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06