Kvašena cimetova zvezda, s katero boste poželi pravo navdušenje

Kruh v obliki zvezde, ki pozna sladke in slane različice, je pravi hit zadnjih nekaj let. Končno smo se ga lotili tudi mi.

Če ste si pripravljeni zavezati predpasnik in ste razpoloženi za zahtevnejšo peko, ki zahteva nekaj izkušenj in čarobne roke, je to pravi recept za vas. Vsi se bodo čudili, kako ste pripravili cimetovo zvezdo. Kdor zna, zna, kdor je pri mizi, uživa, kdor je srčen, je hvaležen. December je pravi mesec za te stvari.

Fino kvašeno testo

  • 600 g bele moke
  • kvas
  • 100 g sladkorja
  • žlička soli
  • približno 250 ml sojinega mleka
  • 150 g veganskega masla

Nadev

  • 80 g kokosove maščobe
  • 100 g sladkorja muscovado
  • žlica cejlonskega cimeta

Priprava

1. Najboljše je, da se testa lotite en dan pred peko. Zvečer za en lešnik svežega kvasa zmešajte z malo mleka in žličko sladkorja. Pustite 10 minut.

2. Moko zmešajte s soljo in preostalim sladkorjem in s prsti ugnetite maslo, da nastanejo drobtine. Naredite jamico in vanjo zlijte kvas ter preostalo mlačno mleko. Ugnetite mehko testo. Ker je moka različne kakovosti, bo morda treba dodati malo mleka ali moke. Pustite čez noč v hladnejšem delu sobe ali na okenski polici, če ni nad radiatorjem.

3. Vzhajano testo razdelite na pol. Iz polovice testa pripravite babko in iz druge cimetovo zvezdo.

4. Testo razdelite na štiri dele. Oblikujte lepo gladke kroglice. Razvaljajte jih v kroge, premera približno 35 centimetrov.

5. Nizek pekač obložite s peki papirjem. Prvi krog položite na pekač, namažite s tretjino kokosove maščobe, posipajte s tretjino sladkorja in tretjino cimeta. Čez položite naslednji krog, namažete in tako do zadnjega kroga. Zadnjega po vrhu ne namažete. Rahlo pritisnete, da se površine zlepijo.

6. Na sredino zgornjega kroga postavite kozarec. Z ostrim nožem naredite čez vse plasti štiri zareze, nato na pol (nastanejo osminke) in nato še na pol. Dobimo 16 enakomernih trakov. Po dva dvakrat zasukate v nasprotno smer in konici zlepite. Ko testo vzhaja, se oblikuje zvezda.

7. Vključite pečico na 180 stopinj. Vzhajano zvezdo pecite v prej ogreti pečici 20 minut.

Namig: Če bi pekli že danes, za hitro varianto uporabite pol kocke kvasa. Fino kvašeno testo pripravite po istem receptu. Namesto počasnega vzhajanja čez noč se bo testo podvojilo v približno dveh urah.
Priporočamo še: Krušni venček z bučnimi semeni (VIDEO)
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed