VIDEO: Krušni venček z bučnimi semeni za adventni čas

Izdelek, ki je tako lep, da ga lahko položimo v lično škatlo s pentljo in podarimo sosedi, prijatelju ali sodelavcu, da pričaramo občutek prazničnega decembrskega vzdušja, ki ga letos potrebujemo bolj kot kdaj prej.

Preden pa se lotite, imejte v mislih, da to ni navaden kruh, ki bo nastal mimogrede. Žal vam matematično ne moremo razložiti, zakaj, a krušni venček bo lepo uspel le, če okoli njega ne bo stresa. Tako je pač pri decembrski peki. Tukaj je zato, da prebuja lepe občutke, spomine in odžene slabe misli. A pri vsem tem ne smemo pozabiti na ključno tehnično zadevo – vzhajanje. Vencu morate dati dovolj časa, da kvasovke opravijo svoje delo, sicer z rezultatom ne boste zadovoljni, saj bo malce razpokal na površini. Če se vam to zgodi, boste vedeli, da ste bili prehitri. Naš je za prvo vzhajanje potreboval 90 minut, nato pa še 30 minut pri 21 stopinjah v prostoru. Preden ga potisnete v pečico, mora imeti končno obliko, na vročini pa le še malce pridobiti volumen.

 

Krušni venček

  • 500 g moke
  • pol kocke kvasa
  • 300 ml toplega mleka
  • 75 ml olja
  • 12 g soli
  • žlička sladkorja
  • 75 g kisle smetane
  • bučno olje za premaz
  • 100 g zmletih bučnih semen za posip

Priprava

1. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in 50 ml mleka. Malce pomešamo s prstom in počakamo 15 minut, da kvasec naraste.

2. Dodamo preostalo mleko, olje, kislo smetano in sol ter gnetemo 10 minut. Testo mora biti mehko in gladko.

3. Malce ga pomokamo in oblikujemo v kroglo kar v posodi. Pokrijemo s plastično folijo ali mokro krpo, da se ne izsuši. Pustimo ga, da vzhaja 90 minut.

4. Delovno površino rahlo pomokamo in nanjo prestavimo vzhajano testo. Razvaljamo ga v velik pravokotnik, debel največ pol centimetra. Kot bi delali potico, torej. Premažemo ga z bučnim oljem in posipamo z bučnimi semeni. Malce jih pustimo še za okras.

5. Testo zvijemo po dolgem v štrukelj in mu odrežemo krajčka.

6. Vzamemo pekač, ga obložimo s papirjem za peko in nanj preložimo štrukelj. A pazite, da ga postavite ob daljšo stranico. Ne na sredino in ne proti vrhu. Le tako boste lahko lepo dokončali oblikovanje. Nikar tega ne počnite že na delovni površini, saj venca ne boste mogli prestaviti na pekač brez posledic, ki vam ne bi pokvarile razpoloženja.

7. Kruh vsake tri centimetre zarežite, počasi in previdno sklenite krog ter zareze malce obrnite, da bodo prerezi svitka obrnjeni proti vam, venec pa bo dobil videz nekakšne cvetlice. Pokrijemo ga s krpo in počakamo približno 30 minut, da se podvoji in dobi končno obliko.

8. Pečico vključimo na 200 stopinj.

9. Venec premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z bučnimi semeni.

10. Pečemo 35 do 40 minut.

Ta kruh se posreči samo, če ni nobenega stresa.

 

Priporočamo še: VIDEO: Kako naredimo krušno sonce z nadevom

Video in foto: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed