
Tole je zajtrk ali sladica za vse, ki radi pokusite kaj novega, še zlasti če daje občutek, da je še kar zdravo.
Sestavine
– 110 g kvinoje (pol navadne, pol rdeče)
– voda, manjše jabolko
– pest zamrznjenih malin (približno 60 g, jih ne odtajamo)
– 2 beljaka, 2 rumenjaka
– 4–5 žlic sladkorja, žlička cimeta
– 2 dl nestepene sladke smetane
– 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta v prahu
– mandlji in druga semena za posip
Priprava
1. Kvinojo po navodilu na embalaži skuhamo in ohladimo (kuha se 15–20 minut).
2. Pekač namastimo in narahlo posujemo z drobtinami.
3. Jabolko olupimo, narežemo na majhne koščke in zmešamo z malinami, ki jih malce »nadrobimo«.
4. Iz beljakov stepemo sneg.
5. V večji posodi ročno zmešamo rumenjaka, sladkor, sladko smetano, vaniljo in cimet.
6. Dodamo sadje (jabolka, maline) in kvinojo. Vse dobro premešamo in narahlo dodamo še beljakov sneg. Zmes vlijemo v pekač in po vrhu posujemo z mešanico semen.
7. Pečemo pri 175–180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Postrežemo toplo, lahko z dodatkom grškega jogurta.
Priporočamo še: Ovsene ameriške palačinke
Recept in fotografija: Ana Bulat