Lečna juha z jurčki

Leča je izvrstno živilo, bogato z beljakovinami, zato jo cenijo vegetarijanci in vegani; priprava je preprosta, pozimi bo prijala v gostih juhah.

Leča je stročnica, ki bi jo morali večkrat jesti, zlasti jo cenijo nemesojedci, saj je bogat vir beljakovin. V primerjavi z drugimi stročnicami je praktična, ker ne zahteva predhodnega namakanja, zato jo lahko vključimo tudi v hitre, spontane jedilnike. Največkrat jo dodajamo v zelenjavne juhe in enolončnice, naredi jih krepke in bolj polnega okusa. Odlično se ujame s skoraj vso zelenjavo in tudi s preostalimi stročnicami v gostih mineštrah ali prilogah. Namesto fižola, krompirja ali koruze jo lahko dodamo v solate, lahko je osnova hranljivih namazov: kuhani dodamo poljubne začimbe, malo maščobe, da bo bolj mazljivo, in zmeljemo v gosto, čim bolj gladko maso.

Preberite še: Zakaj je leča tako priročna stročnica?

Sestavine za 4 osebe

– 1 skodelica leče
– 250 g jurčkov (zamrznjenih ali suhih)
– 1 čebula
– 2–3 stroki česna
– 2–3 posušeni paradižniki
– 1 korenček
– 1 paprika
– sol, poper, olje, lovorjev list
– peteršilj, kisla smetana

Priprava

1. Čebulo in česen sesekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo nariban korenček, sesekljan paradižnik, na kocke narezano papriko in na lističe narezane gobe ter nekaj minut pražimo.

2. Če imamo suhe gobe, jih prej namočimo v vodi. Dodamo lečo in začimbe, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler se leča ne zmehča. Preden postrežemo, potresemo s nasekljanim peteršiljem, po želji obogatimo z žlico kisle smetane.

Poizkusite še: Zelenjavni boršč

Fotografija: Thinkstock
Besedilo: A.K.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed