Odprta Kuhinja

Lena cezarjeva solata za takrat, ko vam ni do kuhanja

Odpri galerijo
A+   A-
Pridejo dnevi, ko se nam nikakor ne da spraviti za štedilnik. V času, ko marsikdo dela doma, hkrati pa poučuje otroke in skrbi še za prehrano, pa sploh pride prav tale lena solata.



Cezarjeva solata je gotovo ena izmed najbolj kultnih in najdemo jo na meniju skoraj vsake restavracije. Mešanica hrustljave zelene solate, nežno pripravljenega piščanca, popečenih krutonov in kremaste polivke, pa je odlično kosilo, po katerem ne boste lačni. Cezarjeva solata zaradi bogatega okusa prepriča tudi tiste, ki so strastni ljubitelji mesa, kombinacija toplega in hladnega pa je prava tudi za hladnejše dni.

Za pripravo slavne cezarjeve bomo sicer potrebovali pečico, a z njo ne bomo imeli veliko dela. Takšna solata je tudi odlična priložnost, da porabimo kakšen dan star kruh, ki je posledica preveč vnete karantenske peke. Da bomo res lahko leni, kolikor se da, pa lahko preskočimo tudi piščanca. Po spodnjem receptu narejena solata je namreč tako odličnega okusa, da mesa v njej sploh ne boste pogrešali. Sicer pa ga po želji seveda lahko dodate.

Sestavine



  • 250 g kruha (najboljši bo narejen z drožmi)

  • 3 velike žlice oljčnega olja + 80 ml za kasneje

  • sol

  • poper

  • 1 strok česna

  • 1 inčun

  • 2 žlici gorčice

  • 2 žlici limonovega soka

  • 2 žlici majoneze

  • 85 g parmezana v kosu

  • 2 do 3 srčike solate ledenke


Priprava


1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Raztrgajte kruh na grižljaj velike kose, a uporabite le sredico.

2. Kruh polijte s tremi žlicami olja, poprajte in solite ter premešajte.

3. Pekač obložite s papirjem za peko in po njem razporedite kruh v enem nivoju. Pecite od 10 do 12 minut in vmes premešajte.

4. Medtem, ko se krutoni hladijo, naribajte strok česna v stekleno posodo. Sesekljajte inčun in ga dodajte k česnu.

5. Dodajte gorčico, limonov sok in majonezo ter mešajte, dokler vse skupaj ni enotno. Nato vmešajte preostalih 80 mililitrov oljčnega olja in z metlico mešajte, da nastane gladka zmes.

6. Nastrgajte parmezan, priporočamo, da uporabite kar lupilec za krompir.

7. Nato natrgajte še solato in jo dodajte kar v posodo, kjer je že pripravljen dresing. Dodajte krutone in parmezan ter dobro premešajte. Postrezite takoj.
Preberite še: Jesenske sladice iz kozarca, v katerega bodo vsi globoko pogledali

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 3.11.2020 ob 07:11

Več iz te teme:

solataCezarjeva solatalena solata

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.