Malica: namaz iz pečice

Današnji recept vsebuje sestavine, ki jih morda nimate navade uporabljati. Ravno to bo prineslo spremembo v vašo kuhinjo. Spomladi radi govorimo o spremembah, o svežini in preobrazbi.

Bliža se velik spomladanski praznik, zato upravičeno pričakujemo, da se bo nekaj obrnilo, seveda na bolje. Spremembe pa se težko zgodijo, če je vse po starem. Treba je odpreti okna, oprati šipe, pobrisati prah na zgornjih policah in pospraviti klet. Tako pravi tradicija. Ne moremo pogrniti prazničnega prta čez vse, kar se je nabralo in obtičalo. Spremembe lahko spodbudimo na več načinov, le s ponavljanjem starega in rutino ne.

Nevsakdanje sestavine za današnji recept so artičoke, svilnati tofu in indijski oreščki. Artičoke so delikatesa zgodnjega poletja, njihova sezona se ujame s špinačo, bobom in grahom, zato so v receptih pogosto skupaj. V receptu uporabim vložene, kar je praktično, če pomislim na čiščenje bodičastih glavic.

Spomladi artičoke šele posadimo. Na vrtu zavzamejo ogromno prostora, razbohotijo se v konkreten grmiček. Niso nič eksotične, to je v resnici navaden osat, ki se najboljše počuti v toplih krajih, pri nas na Primorskem in v Dalmaciji. Prijetno jih je gojiti za okras, razvijejo čudovite vijolične cvetove. Pozimi potrebujejo konkretno zastirko iz slame, da preživijo mraz.

Večina popkov kljub bodicam konča na krožnikih. Od bogato razvejane rastline so užitna le nerazvita socvetja. Takšna je artičokina zgodba. Odrezan popek je treba skrajšati, odreže se zgornji bodičast del, nato še trde zunanje liste vse do nežno vijolično zelene sredice, ki je masleno mehka, ko se skuha ali poduši. S to zgodbo v mislih razumem dragocenost vloženih artičok.

Še en razlog, zakaj bi jih jedli: artičoke čistijo jetra. Pogledano z bioenergijske strani so jetra najbolj prizadeta, kadar se jezimo. To dejstvo je bilo prejšnjim generacijam dobro znano iz ljudskega zdravilstva, zato se je reklo, da mi gre nekaj na jetra, in to ni bilo mišljeno kot dobro. Jezimo se večinoma brez razloga in vedno z jezo bolj škodujemo sebi kot tistemu, ki si zasluži našo kritiko. Jeza je eden od močnih dejavnikov, ki povzročajo dolgotrajne in zahrbtne bolezni. Artičoke tu in tam bodo podprle delovanje jeter, ne moremo pa se zanašati na to, tudi če imamo njivo artičok, treba bo ukreniti še kaj drugega.

Artičoke in špinača kot namaz iz pečice za malico

Za dva.

 • 200 g mlade špinače
 • 100 g vloženih artičok
 • 200 g indijskih oreščkov
 • 250 ml vode
 • sol in poper
 • naribana lupinica ene limone (bio limona)
 • sok pol limone
 • 150 g svilnatega tofuja
 • 3 žlice kvasnih kosmičev
 • žlička gorčice
 • žlica oljčnega olja

Priprava

1. V zmogljivem blenderju zmiksate vse sestavine razen špinače, artičok in oljčnega olja. Miksate tako dolgo, da dobite popolnoma gladko kremo.

2. Vključite pečico (200 stopinj). Pripravite manjši, a visok pekač, recimo takšnega za mini lazanjo.

3. Špinačo s peceljčki vred podušite na žlici oljčnega olja, le toliko, da se sesede. Pokrita se bo v sopari pod pokrovom hitreje zmehčala.

4. V kremo, ki je v blenderju, stresite špinačo in artičoke. Vključite ga le za sekundo. Špinača in artičoke naj ostanejo v koščkih.

5. Zmes zlijte v pekač, lahko čisto do vrha. Pekača ni treba namastiti.

6. Pecite v ogreti pečici dvajset minut. Rahlo se bo napihnilo, ne bo pa šlo čez rob.

7. Postrezite kar v pekaču, mlačno ali hladno. V kremo iz špinače in artičok pomakajte prvo zelenjavo, hrustljave in sočne korenčke, redkvice ter šparglje. Jed ima intenziven okus po kremnem siru. Dobra kombinacija je tudi svež ajdov ali ržen kruh.

Namig: Recept bo prišel prav za prve piknike in izlete. Če pripravljate nekaj za s seboj, izberite pekač s pokrovom.
Priporočamo še: Poglejte, kako pravilno oblikujemo potico, da ima lepega polža brez lukenj (VIDEO)
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana