Odprta Kuhinja

Marmelada iz rdečega grozdja brez dodanega sladkorja

Odpri galerijo
A+   A-
Če sladkorju prepovemo vstop v marmelado, se znebimo levjega deleža kalorij, zaradi močnega okusa jurke in sladke podpore peščice datljev, pa okus niti malo ne trpi.


Sestavine


- 1,5 kg rdečega grozdja (izabela ali jurka)
- 10 sušenih datljev
- 2 dl vode
- vrečka pektina

Priprava


1. Grozdje operemo in ročno stisnemo iz lupinic. Dobljene kožice skupaj z 2 dl vode in 10 datlji zmeljemo v blenderju.

2. Dobljeno zmes zmešamo z grozdnim mesom, nato pa vse skupaj pristavimo na srednji ogenj in kuhljamo 10 minut.

3. Globoko vijoličasto zmešnjavo precedimo skozi cedilo, da se znebimo pečk in večjih delcev. Pomagamo si z žlico, da skozi cedilo zdriznemo čim več tekočine.

4. Grozdno tekočino vrnemo nad ogenj, jo segrejemo skoraj do vretja, nato pa ogenj zmanjšamo. Vmešamo pektin, nakar kuhamo še 3 minute.

5. Še vročo marmelado vlijemo v sterilne kozarce, zapremo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohladi.

6. Zdaj lahko grozdno marmelado pridno pospravimo v shrambo, ne pozabimo pa enega kozarca obdržati pri roki, da marmelado pošteno stestiramo s palačinkami, šmornom ali pa le z zimzeleno kombinacijo kruha in masla.
Poizkusite še: Polnozrnat pirin hlebček brez gnetenja
Datum Objave: 4.10.2018 ob 08:10

Več iz te teme:

marmelademarmeladagrozdjegrozdna marmelada

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.