
Če sladkorju prepovemo vstop v marmelado, se znebimo levjega deleža kalorij, zaradi močnega okusa jurke in sladke podpore peščice datljev, pa okus niti malo ne trpi.
Sestavine
– 1,5 kg rdečega grozdja (izabela ali jurka)
– 10 sušenih datljev
– 2 dl vode
– vrečka pektina
Priprava
1. Grozdje operemo in ročno stisnemo iz lupinic. Dobljene kožice skupaj z 2 dl vode in 10 datlji zmeljemo v blenderju.
2. Dobljeno zmes zmešamo z grozdnim mesom, nato pa vse skupaj pristavimo na srednji ogenj in kuhljamo 10 minut.
3. Globoko vijoličasto zmešnjavo precedimo skozi cedilo, da se znebimo pečk in večjih delcev. Pomagamo si z žlico, da skozi cedilo zdriznemo čim več tekočine.
4. Grozdno tekočino vrnemo nad ogenj, jo segrejemo skoraj do vretja, nato pa ogenj zmanjšamo. Vmešamo pektin, nakar kuhamo še 3 minute.
5. Še vročo marmelado vlijemo v sterilne kozarce, zapremo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohladi.
6. Zdaj lahko grozdno marmelado pridno pospravimo v shrambo, ne pozabimo pa enega kozarca obdržati pri roki, da marmelado pošteno stestiramo s palačinkami, šmornom ali pa le z zimzeleno kombinacijo kruha in masla.