Odprta Kuhinja

Marmorni kolač: dvobarvni biskvit, ki vsakokrat navduši

Marmorni kolač: dvobarvni biskvit, ki vsakokrat navduši (Foto: MarianVejcik/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Preprosto pripravljena sladica je to, za katero je skorajda toliko receptov, kolikor je slaščičarjev na tem svetu. Raziskali smo, od kod to pecivo izhaja in s katerimi dodatki vse ga lahko oplemenitimo.

Bela in svetla masa

Marmorni kolač izhaja iz Nemčije, kjer so se po dostopnih podatkih prve verzije te sladice pojavile že v začetku 19. stoletja. Sprva naj bi bil ta kolač narejen s kvasom, šlo naj bi torej za nekakšen sladki kruhek, ki so mu temnejše obarvane lise naredili tako, da so delu testa dodali melaso. Nekoliko kasneje so podoben postopek priprave dvobarvnega testa prenesli še na pecivo, pri čemer so temnejšo maso obarvali s kakavom.

 

Proti koncu 19. stoletja je pecivo, ki ob prerezu spominja na barvno prelivanje vzorcev marmorja, začeli peči tudi v Ameriki. Tako danes po vsem svetu najdemo različne verzije tega priljubljenega peciva; Jamie Oliver v svojem receptu opozarja, da bele in temne mase ne smemo preveč premešati, sicer bomo namesto marmornega učinka dobili enotno barvo.

image_alt
Marmorni kolač s kislo smetano in koščki čokolade

Od kave do višenj

Če bi želeli marmorni kolač oplemeniti, lahko v temnejši, torej čokoladni del, poleg kakava vmešate še nekaj žlic malce močnejše skuhane kave. Če obožujete okus kostanja, v maso vmešajte nekaj kostanjevega pireja. Če pa so vam všeč kombinacije čokolade in višenj, naredite tako, kot to stori spletna urednica naše Odprte kuhinje Mateja Delakorda: v pecivo je vključila vložene višnje in tako dobila preplet dveh znanih sladic – marmornega kolača in peciva, imenovanega donavski valovi.

Še en dodatek, s katerim ne morete zgrešiti, je čokoladni obliv. Prelijemo ga čez kolač, ko je ta že ohlajen, na še topel preliv pa po želji posujemo dodatke, denimo na grobo narezane orehe ali lešnike, na lističe narezane mandlje, lahko tudi kandirane češnje.

image_alt
Nedeljska sladica: marmorni kolač donavski valovi

Za konec pa še ena zanimivost: kot je že kar navada pri kultnih jedeh, se tudi marmorni kolač pojavi v Guinnessovi knjigi rekordov. Pred skoraj desetletjem so v Savdski Arabiji spekli gigantski dvobarvni kolač, ki je tehtal več kot 700 kilogramov. 

Datum Objave: 27.1.2025 ob 08:01

Več iz te teme:

marmorni kolačbiskvitpecivosladice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.