Maroška ponev: recept s cvetačo, ki vam bo všeč, tudi če je ne marate

Neverjetno okusna in preprosto pripravljena zelenjava, ki jo ponudimo s kuskusom.

Veganuar je mednarodna pobuda, ki ima vsako leto več sledilcev. Prvi mesec v letu naj bi vedno več ljudi zavestno izbralo prehrano le na rastlinski osnovi. Štirje tedni so ravno prav, da se preizkusijo nove jedi in, nikoli se ne ve, morda katera izmed njih ostane na vašem jedilniku. Če nič drugega, bo mesec zanimiv izziv. Nekaj tednov brez vsakodnevnih navad ni le vprašanje volje in vzdržljivosti, pač pa tudi koristen odmik od rutine. Vsak dan bo drugačen, prinesel bo svežino v sive in meglene dni januarja. Soočanje z novimi kulinaričnimi situacijami bo vsekakor zabavno in okusno.

Na spletu bo v tem mesecu več veganskih receptov kot običajno, tudi jaz jih bom objavljala. Za današnji recept sem pripravila jed, ki ima zelo izrazit okus, navdih zanjo pa sem dobila tam, kjer kuhajo le malo veganskega – v Maroku. Ko pomislim nanj, so tam impresiven vrt kaktusov, skladovnica natančno zloženih rdečih pomaranč, bazar v mračnem hodniku, ogromni šopi mete (prodajalec mi ne dovoli fotografiranja, prav ima), vroč metin čaj s sladkorjem, zajtrk ob fontani na tlakovanem dvorišču sredi hiš in edina jed za vegane, tagine. No, in to sem jedla vsak dan. Pod glinenim pokrovom so pripravljali zelenjavo z olivami in rezinami limone, zraven pa so seveda ponudili kuskus. Odlično! Recept s cvetačo vam bo všeč, tudi če je ne marate.

Kaj sploh je veganska hrana?

Vprašanja tistih, ki bi radi poskusili veganski mesec, so čisto razumljiva. Najpogostejše je vprašanje, kaj je sploh veganska hrana. Na veganskem jedilniku so zelenjava, sadje, olja, oreščki, žita, torej vse, kar je rastlinske osnove. Mnogi se izogibajo izrazu vegansko in takšno prehrano imenujejo preprosto rastlinsko. Tako imamo rastlinska mleka iz žit, stročnic in oreščkov, na primer riževo, sojino in mandljevo. Rastlinski so tudi jogurti in celo siri. V vsaki malo bolj založeni trgovini z živili boste dobili tofu in sejtan, ki po hranilni vrednosti nadomeščata meso. Prvega pridelajo iz soje, drugega iz pšeničnega glutena, iz obojega izdelujejo hrenovke, namaze, rezine, ki pomagajo predvsem začetnikom premostiti stare navade. Pozneje nadomestki niso več potrebni, saj je toliko drugih možnosti.

Sprva se morda zdi prehrana brez živalskega mleka, jajc, masla in mesa oropana vsakega užitka. Res smo čustveno navezani na svoje prehrambne navade in se jim težko odrečemo. Ko z običajnega krožnika odvzamete meso in ostane tam le priloga, je to le prvi in najtežji korak. Prav zato je mednarodni mesec veganstva lepa priložnost, da ugotovite, kako je možno z rastlinsko prehrano dobro, zdravo in okusno jesti. The Guardian ocenjuje, da bo letošnji januar rekorden – na platformi veganuary.com se je prijavilo že več 500.000 ljudi, ki želijo poskusiti.

Maroška ponev

Za dve osebi.

  • srednja cvetača
  • velika rdeča čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 rezini (kolobarja) eko limone
  • sol in poper
  • origano
  • mlet čili
  • 10 črnih oliv
  • oljčno olje
  • 2 žlici pinjol

Priprava

1. Olive razkoščičite. V jedi imajo odločilen okus, zato izberite cele (s koščicami), vložene v olje. Česen po dolgem prerežite. Čebulo narežite na rezine tako, da se pri korenini držijo skupaj.

2. Vse razen pinjol hkrati kratko popražite v ponvi pri srednji temperaturi, nato jo pokrijte in zmanjšajte temperaturo. Občasno premešajte.

3. Ko dobi cvetača po robovih barvo in se zmehča, dodajte žlico ali dve vode, da se naredi para pod pokrovom. Odstavite.

4. V majhni ponvi suho popražite pinjole in jih posujte po jedi. Ponudite s toplim kuskusom.

Priporočamo še več veganskih receptov Bebe in Hane Splichal.
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed