www.delo.si:  Umrl televizijski urednik in novinar Drago Pečko
Odprta Kuhinja

Maskarponejev kolač s slivami, ki ostane sočen

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosto pripravljen biskvit prelijemo v pekač za torte in ga okrasimo s sadjem, ki je pri roki. Narava nam trenutno poklanja čudovite slive.


Ko se slivove veje začnejo sklanjati, večeri pa nas prej obsijejo svojo zlato svetlobo, se poletje poslavlja. Zaželimo si kruha iz domače pečice in brez oklevanja se lotimo pekarskih podvigov. Ne vem, zakaj, a prav v tem času me prevzame največ nostalgije. Spomine prebujam tako, da se sprehodim do najlepšega pogleda, ki ga imam v domači vasi. Nos pomolim proti nebu in globoko vdihnem. Jesen je zagotovo najbogatejši parfum, s katerim se narava odišavi. Tja v brezskrbnost pa me popeljejo tudi češplje z naših njiv, njihova sadna medenost in lepota. Vse to predstavlja ta skromni in preprosti kolač.

Maskarponejev kolač s slivami


Za pekač s premerom 20 ali 22 cm.

  • 4 jajca M

  • 150 g sladkorja

  • 250 g sira maskarpone

  • šilce amaretta

  • 250 g moke

  • 8 g pecilnega praška

  • 250 g očiščenih in razpolovljenih češpelj


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Beljake ločimo od rumenjakov in jih čvrsto stepemo.

3. Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo, da dvojno narastejo in postanejo blede barve. Dodamo maskarpone in amaretto ter še malo stepamo, da se vse lepo poveže.

4. Nato vmešamo moko s pecilnim praškom. Lahko kar tako, da stepamo z ročnim mešalnikom pri majhni hitrosti, a ne predolgo. Toliko, da se sestavine povežejo.

5. Ročno vmešamo sneg. Ker je zmes precej gosta, bo to trajalo malce dlje kot običajno.

6. Testo predenemo v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedimo. Po vrhu obložimo s polovičkami češpelj.

7. Pečemo približno 50 minut.
Namig: Kolač ostane sočen, osnovo lahko uporabite tudi za pripravo marmorne različice.

Mična.si: Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)
Datum Objave: 29.8.2022 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: