Matevž: fantastična priloga iz fižola
Odpri galerijo
A+ A-
Da, seveda smo dodali praženo kislo zelje z ocvirki in pečenico, kajti matevž je pač priloga – ampak vrhunska! Ne pozabite nanjo.
Sestavine
- 300 g rjavega fižola
- 500 g krompirja
- 100 g zaseke
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol, poper, lovorov list
Priprava
- Fižol namočimo čez noč, naslednji dan odlijemo vodo, prilijemo vodo in zrnje skuhamo do mehkega – čas je odvisen od vrste fižola, pod eno uro ni računati. Zraven lahko kuhamo tudi lovorov list ali dva.
- Medtem krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke ter v slani vodi skuhamo. Trajalo bo kakih 20 minut, odvisno od velikosti koščkov.
- Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo in mu dodamo fižol in pretlačimo, da se oboje enakomerno razporedi.
- Na zaseki prepražimo fino nasekljano čebulo, do zlate barve, dodamo še česen, samo toliko, da zadiši. Vse skupaj primešamo h krompirju in fižolu. Pokusimo in po okusu dosolimo in popopramo.
Priporočamo še: Fižolova juha, ki nam vedno tekne
Recept: Neli Selan in Lea Sterle iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana
Datum Objave: 9.2.2024 ob 07:02