Odprta Kuhinja

Matevž: fantastična priloga iz fižola

Matevž: fantastična priloga iz fižola (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Da, seveda smo dodali praženo kislo zelje z ocvirki in pečenico, kajti matevž je pač priloga – ampak vrhunska! Ne pozabite nanjo.

Sestavine

  • 300 g rjavega fižola
  • 500 g krompirja
  • 100 g zaseke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol, poper, lovorov list

Priprava

  1. Fižol namočimo čez noč, naslednji dan odlijemo vodo, prilijemo vodo in zrnje skuhamo do mehkega – čas je odvisen od vrste fižola, pod eno uro ni računati. Zraven lahko kuhamo tudi lovorov list ali dva.
  2. Medtem krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke ter v slani vodi skuhamo. Trajalo bo kakih 20 minut, odvisno od velikosti koščkov.
  3. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo in mu dodamo fižol in pretlačimo, da se oboje enakomerno razporedi.
  4. Na zaseki prepražimo fino nasekljano čebulo, do zlate barve, dodamo še česen, samo toliko, da zadiši. Vse skupaj primešamo h krompirju in fižolu. Pokusimo in po okusu dosolimo in popopramo.

Priporočamo še: Fižolova juha, ki nam vedno tekne

Recept: Neli Selan in Lea Sterle iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana

Datum Objave: 9.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

prilogafižolstročnicekosilo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja