Fižolova juha, ki nam vedno tekne
Odpri galerijo
A+ A-
Ta juha prija tako v jesenskem kot zimskem času in je prijetno nasitna ter polna okusa.
Tako jo pripravi Neli Selan iz izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki nam v razmislek pred kuhanjem namigne še to: če želimo, da je juha še bolj kompaktna, lahko vkuhamo tudi manjši na kocke narezan krompir. Kot zakuha so najbolj priljubljene drobne testenine, kdor pa ima pri roki, naj, kot mi, posuje še nekaj malega prepražene čebule.
Fižolova juha, ki jo obožujemo
- 300 g rjavega fižola
- 200 g jušne zelenjave (korenje, zelena, koleraba)
- 100 g krompirja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 4 žlice olja
- 1,5 l zelenjavne osnove
- sol, poper
- lovorov list
- majaron, šetraj
Priprava
- Rjavi fižol namočimo čez noč, naslednji dan prvo vodo odlijemo, prilijemo novo in zavremo, nato vodo odlijemo in nadomestimo z jušno osnovo, ki smo jo prej zavreli. Dodamo še lovorov list in po potrebi dosolimo.
- Jušno zelenjavo operemo in očistimo ter jo narežemo na manjše kocke.
- Čebulo in česen olupimo in fino nasekljamo.
- Na ponvi z nekaj maščobe prepražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen in pustimo le toliko, da zadiši, nato dodamo nasekljano jušno zelenjavo in popražimo toliko, da po robovih rahlo karamelizira, to bo zelo izboljšalo okus. Vse skupaj dodamo k napol kuhanemu fižolu, začinimo s soljo, poprom, majaronom, šetrajem in kuhamo še približno 30 minut.
- Juho na koncu s paličnim mešalnikom zmeljemo do kremne teksture, mnogi pa pred tem odvzamejo tudi nekaj fižolovega zrnja in ga pozneje vrnejo, da je juha nekoliko bolj zanimiva.
Priporočamo še: Kisla juha: tradicionalna slovenska jed na žlico
Datum Objave: 7.2.2024 ob 07:02