Matevž v ocvrtkih s kranjsko klobaso

Stara jesensko-zimska jed, pripravljena na modernejši način.

Zelo priljubljenega matevža, ki ga najraje kuhate po našem receptu s kislim zeljem in pečenico, si je Vojislav Ilić – Vojo iz hotela Lajnar zamislil v povsem novi preobleki. Veliko bolj hrustljavi in še bolj krepki.

Matevž malo drugače

Za 4 osebe.

  • 250 g krompirja
  • 250 g fižola
  • žlica masla
  • žlica naribanega sira
  • strok česna
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper

Za paniranje

  • malo moke
  • 1 jajce
  • nekaj drobtin
  • olje za cvrtje

In še …

  • 4 kranjske klobase
  • 4 žlice hrena v smetanovi omaki

Priprava

1. Krompir olupimo, narežemo na kockice in skuhamo. Prav tako skuhamo fižol. Oboje odcedimo, damo skupaj in pretlačimo.

2. Na maslu prepražimo strt česen, ki ga skupaj z drugimi sestavinami vmešamo v pretlačen krompir in fižol. Ohladimo. »Če mase ne bomo dobro ohladili, ne bomo mogli oblikovati ocvrtkov,« poudari kuhar tega tedna.

3. Oblikujemo krokete in jih povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.

4. Ocvremo jih v globokem olju.

5. Klobase položimo v hladno vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, ugasnemo ogenj, klobase pa pustimo v vodi kakih pet minut, da se lepo segrejejo. Postrežemo s hrenovo omako.

Namig: Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča chardonnay ali sivi pinot polnega telesa, z njo se bo dobro ujelo tudi rdeče vino višje svežine, denimo, cviček, barbera, modra frankinja.
Priporočamo tudi: Kultne jedi: segedin
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed