Odprta Kuhinja

Matevž v ocvrtkih s kranjsko klobaso

Odpri galerijo
A+   A-
Stara jesensko-zimska jed, pripravljena na modernejši način.



Zelo priljubljenega matevža, ki ga najraje kuhate po našem receptu s kislim zeljem in pečenico, si je Vojislav Ilić - Vojo iz hotela Lajnar zamislil v povsem novi preobleki. Veliko bolj hrustljavi in še bolj krepki.

Matevž malo drugače


Za 4 osebe.

  • 250 g krompirja

  • 250 g fižola

  • žlica masla

  • žlica naribanega sira

  • strok česna

  • 1 jajce

  • 1 rumenjak

  • sol, poper


Za paniranje

  • malo moke

  • 1 jajce

  • nekaj drobtin

  • olje za cvrtje


In še ...

  • 4 kranjske klobase

  • 4 žlice hrena v smetanovi omaki


Priprava


1. Krompir olupimo, narežemo na kockice in skuhamo. Prav tako skuhamo fižol. Oboje odcedimo, damo skupaj in pretlačimo.

2. Na maslu prepražimo strt česen, ki ga skupaj z drugimi sestavinami vmešamo v pretlačen krompir in fižol. Ohladimo. »Če mase ne bomo dobro ohladili, ne bomo mogli oblikovati ocvrtkov,« poudari kuhar tega tedna.

3. Oblikujemo krokete in jih povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.

4. Ocvremo jih v globokem olju.

5. Klobase položimo v hladno vodo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, ugasnemo ogenj, klobase pa pustimo v vodi kakih pet minut, da se lepo segrejejo. Postrežemo s hrenovo omako.
Namig: Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča chardonnay ali sivi pinot polnega telesa, z njo se bo dobro ujelo tudi rdeče vino višje svežine, denimo, cviček, barbera, modra frankinja.

Priporočamo tudi: Kultne jedi: segedin
Datum Objave: 18.11.2020 ob 07:11

Več iz te teme:

kranjska klobasamatevžmatevževi ocvrtki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.