Odprta Kuhinja

Matevževi lulčki: klasika malo drugače

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
So kot metuljčki sredi zeljaaaa ... Saj veste, ne, o čem govoriva?Pojma nimava, kdo je bil Matevž, a njegova ideja, da skupaj v pire speštaš krompir in fižol, nama je zares všeč. Verjetno nama poba ne bo zameril, če jo nadgradiva po svoje in omenjeno kombinacijo predelava v odlične lulčke. Njihova priprava je preprosta in zabavna, uporabimo pa jih lahko v celem spektru jedi – namesto matevža, žgancev, pireja, žličnikov ali klasičnih svaljkov. Matevžasti svaljki so taki, kot morajo biti, ravno prav žvečljivi in mehki ter z značilnim okusom po fižolu.
Zraven priporočamo: Mesne kroglice iz pečenice v kislem zelju

Matevževi lulčki  • 500 g krompirja

  • jajce

  • 500 g kuhanega rjavega fižola

  • 150 g ostre pšenične bele moke

  • 50 g gladke pšenične bele moke

  • žlička soli

  • žlička česna v prahu


Priprava


1. Kuha krompirja: gomolje očistimo in položimo v pisker, v katerega nato natočimo toliko vode, da sega dva prsta nad krompir. Kastrolo denemo na šporget, zavremo in pokrito kuhamo, dokler pač krompir ni kuhan.

2. O tem se prepričamo tako, da ga kruto zabodemo z nožem. Če gre nož z lahkoto skozenj, je nared.

3. Vodo odlijemo, lupljenja krompirja pa se lotimo, dokler je še vroč. To je lahko boleča izkušnja, zato je previdnost na mestu. Krompir napičimo na vilice in z majhnim nožem postrgamo lupino z njega.

4. Še vročega stisnemo skozi ročno stiskalnico za krompir in ga pustimo v skledi, da se ohladi. Tako bo z izparevanjem izgubil vodo, ki je ne potrebujemo v naših lulčkih.

5. Če nimamo stiskalnice, ga lahko stlačimo skozi cedilo ali fino zmečkamo.

6. Priprava mase: v sekljalnik stresemo kuhan in odcejen fižol – brez zadržkov lahko uporabimo fižol iz konzerve.

7. Dodamo jajce, nato pa vse skupaj zmeljemo, a ne prefino – še vedno hočemo, da se sem ter tja vidi kaka lupinica.

8. Obe vrsti moke zmešamo.

9. Fižolovo maso stresemo h krompirju in dodamo dobro žličko soli, žličko česna v prahu in mešanico moke.

10. Vse skupaj premešamo, nato pa narahlo zgnetemo. Paziti moramo, da ne gnetemo preveč, saj bi s tem razburili beljakovine v moki, ki bi nato lulčke naredile preveč gumijaste.

11. Če je masa premokra, dodamo še kako žlico gladke moke ali tri.

12. Masa je ravno prava, ko lahko z roko odtrgamo majhen košček in ga, ne da bi se nam lepil na podlago ali roko, posvaljkamo v 3–5 cm dolgo kačo.

13. Na opisani način si prisvaljkajmo kup lulčkov, ki jih zbiramo na pomokanem pladnju.

14. Kuha svaljkov: zavremo velik lonec vode in jo pošteno solimo.

15. V vrelo vodo zmečemo en regiment svaljkov, in ko se dvignejo na površje, pustimo, da se kuhajo še dodatno minuto, skupaj približno 4–5 minut.

16. Kuhane lulčke zbiramo v skledi, pri tem pa pazimo na požrešne lopove, ki jih običajno take poslastice primamijo v kuhinjo.
Priporočamo še: Testenine z zeljem in mletim mesom: jed, ki se dela skoraj sama od sebe
Datum Objave: 29.1.2021 ob 11:01

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogematevžsvaljkimatevževi lulčki

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.