Mesne kroglice po švedsko

Odpri galerijo
A+ A-
Preprosta priprava – večinoma v pečici.
Priprava: 5 minut, čas peke v pečici 15 minut; čas peke v ponvi: 2 minuti.
Sestavine za kroglice
- 750 g mletega mesa, skodelica krušnih drobtin
- 2 dl sladke smetane, žlica medu, brusnična marmelada
- večja čebula, maslo za peko, četrt žličke popra
- pol žličke muškatnega oreščka, žlička in pol soli
Sestavine za omako
- 30 g masla, zvrhana žlica moke
- 4 dl jušne osnove ali goveje juhe
- 2–3 žlice sojine omake, 1 dl sladke smetane
Priprava
1. V posodico damo drobtine in jih namočimo s sladko smetano. Dobro premešamo in pustimo.
2. Čebulo sesekljamo in v ponvi prepražimo na koščku masla. Malo ohladimo in stresemo v skledo.
3. Dodamo med, sol, poper, muškatni orešček, namočene drobtine ter meso in vse dobro premešamo.
4. Pečico vklopimo na 200 stopinj, velik pekač obložimo s papirjem za peko.
5. Iz zmesi oblikujemo za večji oreh velike kroglice in jih polagamo na pekač. Ko dokončamo, jih prelijemo s tremi žlicami vode in pekač porinemo v segreto pečico za 15 minut. V tem času se skuhajo oz. spečejo.
6. Pečene vzamemo iz pečice. V ponvi segrejemo malo masla in v njem opečemo prvo serijo kroglic (odvisno od velikosti ponve, ampak najverjetneje boste pekli trikrat). Pečene preložimo na servirni krožnik in pokrijemo.
7. Ko popečemo vse kroglice, v ponvi segrejemo maslo z moko, nato postopno prilivamo juho in sladko smetano ter mešamo in kuhamo, da dobimo gladko omako. Vmešamo sojino omako.
8. Mesne kroglice na krožniku ponudimo z omako in brusnično marmelado, kot prilogo postrežemo kuhan krompir ali krompirjev pire in kumarično solato.
Naredimo vnaprej: Vsekakor.
Ali veste: Da Švedi mesnim kroglicam pravijo kottbullar? Ah, seveda veste. :))
Poskusite še: Mesne kroglice s krompirjevim pirejem
Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 17.2.2020 ob 07:02