Odprta Kuhinja

Način priprave kave, ki vas bo navduševal v hladnih dneh

Odpri galerijo
A+   A-
Okus izboljšamo s temno čokolado in čilijem, ki prijetno ogreje.


Mehiško kavo café de olla odlikuje bogat in izrazit okus cimeta, mi pa smo dodali še čili, ki napitku da pekočo ostrino. Tako kot pritiče mehiški kuhinji, ki je znana po tem, da je prežeta z ostrimi začimbami. Znani mehiški napitek je vroča čokolada ali pač kava, z dodatkom čilija prijetno pogreje v zimskih dneh, zato ponudimo vročo. Pikantna kava bo tako v prihajajočih prazničnih dneh imenitno nadomestilo za čaje in kuhano vino, ki so tradicionalni vroči napitki pri nas.

Mehiška kava (café de olla)


Za 4 osebe.

  • 12 čajnih žličk kave

  • 8 žličk rjavega sladkorja

  • 2 čilija

  • 6 cimetovih paličic

  • 1 dl kavnega likerja

  • 4 koščki temne čokolade

  • 4 žličke naribane čokolade


Priprava


1. V lonec stresemo sladkor, dodamo dve nalomljeni cimetovi paličici in prerezan čili. Segrevamo, dokler sladkor ne karamelizira.

2. Potem zalijemo z eno skodelico vode ter pustimo, da zavre. Med mešanjem kuhamo, dokler se sladkorna karamela ne raztopi.

3. Dodamo kavo in prilijemo 4 skodelice vode. Premešamo in počakamo, da zavre.

4. Odstavimo in pustimo stati pet minut, da se usede, potem precedimo.

5. V skodelice damo po en košček čokolade in po eno cimetovo palčko, prilijemo liker in kavo ter potresemo z naribano čokolado.

Namig: Če se želimo še dodatno razvajati, lahko dodamo stepeno smetano.
Priporočamo še: 3 rogljički za uvod v praznično peko piškotov

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Onaplus.si: To manj znano živilo je odlična izbira za hujšanje in mladosten videz
Datum Objave: 28.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

zimski napitkimehiška kava

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja