Nadevan piščanec po družinskem receptu

To ni vsakodnevna jed. Rezervirana je za posebne priložnosti, kot je božična večerja, pravi avtorica recepta Špela Vodovc.

Se spomnite Špele Vodovc, ki je pred leti obnorela Kickstarter s kuharsko knjigo Cook Eat Slovenia, prvim tovrstnim knjižnim delom, namenjenim posredovanju slastnih okusov slovenske kuhinje ljudem po svetu? Kuharska knjiga, v kateri so združeni Špelini družinski recepti, je pravi balzam za dušo, ko si zaželimo klasičnih slovenskih jedi, kot so goveja juhica, štruklji vseh vrst, gratinirane palačinke, kremšnite, žganci, žlikrofi in še bi lahko naštevali. Dobrote, opremljene z lepimi fotografijami Mateje Jordovič Potočnik, izražajo toplino domače kuhinje in so čudovito darilo za sorodnike, prijatelje ali poslovne partnerje v tujini. Ker je ravno te dni delo doživelo še nemški prevod, smo med platnicami z avtorico poiskali jed, ki vam bo prišla še kako prav za božično večerjo, ki je, po Špelinem mnenju, ni brez nadevanega piščanca: »V skladu s tradicijo mojih starih staršev občasno v nadev dodamo piščančja jetra, prepražena na čebuli. Ta sočna perutnina je skupaj z nadevom popolna jed, zato, razen solate, ob njej ne potrebujemo druge priloge.«

Če se vam cedijo sline, čim prej poskrbite za dobrega piščanca, vse ostale sestavine pa imate najverjetneje že doma. Uživajte v sočni pečenki!

Špela Vodovc bo s sveže prevedeno knjigo navduševala v nemško govorečih deželah.

Za 4-6 oseb.

Nadevan piščanec

Nadev

  • 250 g suhega belega kruha ali žemelj
  • 1 srednje velika čebula
  • sončnično olje
  • 300 ml vročega mleka
  • sol in poper
  • 2 vejici peteršilja
  • 2 jajci

Piščanec

  • 1 piščanec (pb. 1,6 kg)
  • sol
  • 1 limona
  • sončnično olje

Potrebovali boste tudi

  • šivanka
  • sukanec

Priprava

1. Kruh narežemo na manjše kose. Drobno sesekljano čebulo na olju zlato rjavo prepražimo in dodamo kruhu. Prelijemo s toplim mlekom, premešamo, da se ves kruh napoji. Dodamo sol, poper, drobno nasekljan peteršilj in premešamo. Ko se masa nekoliko ohladi, dodamo razžvrkljana jajca in premešamo.

2. Ventilacijsko pečico vključimo na 200 °C.

3. Piščanca operemo in osušimo s papirnato kuhinjsko krpo. Votlino napolnimo z nadevom in odprtino zašijemo.

4. Piščanca po vsej površini natremo s soljo in sokom limone. Položimo ga v pekač, prelijemo z oljem in pečemo približno 2 uri. Med peko ga večkrat prelijemo z maščobo, ki se izcedi iz mesa.

5. Pred serviranjem odstranimo sukanec.

Knjiga je na voljo na Cook Eat Slovenia.

Naslovna fotografija: Mateja Jordovič Potičnik

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed