
Dva v enem, pravzaprav!
Sestavine
– 9 manjših jabolk
– 20 dag lešnikovega krokanta
– po 7 dag medu in masla
– 5 žlic ruma, žlička cimeta
Testo
– 25 dag masla
– 15 dag sladkorja, 4 jajca
– po 20 dag moke in mletih lešnikov
– zavitek pecilnega praška, žlička cimeta, ščep soli
Priprvava
1. Jabolkom odrežemo »pokrov«, približno 1 cm pod pecljem. Z nožičem izdolbemo peščišče.
2. V skledi zmešamo lešnikov krokant, med, maslo sobne temperature, rum in cimet. S tem nadevamo izdolbena jabolka (s kupčkom) ter jih pokrijemo z odrezanim pokrovom.
3. Preložimo jih v pekač in jih pečemo 15 minut na 180 stopinjah.
4. Medtem naredimo testo: maslo penasto stepemo s sladkorjem, postopoma dodajamo jajce po jajce.
5. Moko, mlete lešnike, pecilni prašek, cimet in sol premešamo ter po žlicah primešamo v jajčno zmes.
6. Testo pretresemo v pekač, jabolka porazdelimo po njem in jih rahlo porinemo do dna.
7. Pecivo se peče 35–40 minut na 180 stopinjah.
Namig: Postrežemo tako, da odrežemo kvadrat, kjer je na sredini nadevano jabolko. Po želji potresemo z mletim sladkorjem.
Recept: Vojka Cijan
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar