Odprta Kuhinja

Najbolj preprosto

A+   A-
Recept za tiste dneve, ko si zaželim kuhati s čim manj sestavinami in skoraj nič umazane posode.


Sestavine


- majhna glava zelja (približno pol kilograma)
- dva korenčka
- oljčno olje
- dva stroka česna
- nasekljana sveža zelišča (timijan, koper, pehtran)
- začimbe po okusu (kumina, koriander, kurkuma, čili)
- sol in poper

Priprava


1. Pripravimo glineno ali stekleno ognjevarno posodo s pokrovom. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Zelje razrežemo na osmine. Odtrgamo zunanji list, izrežemo kocen in debelejše listne žile. Režnje zelja zlagamo v pekač v eni plasti. Na dno natrosimo korenček, narezan na kovance. Iz olja, strtega česna, nasekljanih svežih zelišč in začimb zmešamo preliv. Polijemo po zelju, tako da pride preliv med liste, pekač pokrijemo in damo v pečico. Pečemo približno 40 minut, da se zelje zmehča, korenček pa lahko ostane bolj čvrst. Med peko po potrebi prilivamo malo vode, če bi se nam zdelo, da je zelenjava preveč na suhem.

3. Lahko jed skuhamo kot prilogo k ajdovi kaši, polenti, pire krompirju ali tudi za samostojno jed, le količine podvojimo.
Preberite še: Zgodovinska priložnost: Dajte vi novo podobo legendi

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 27.2.2018 ob 11:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: