Odprta Kuhinja

Najbolj slasten način, kako porabiti prezrele banane

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nataša Naneva je vsestranska Kranjčanka, v zadnjem času pa tudi obraz s televizije, saj je sovoditeljica Kolesa sreče. A to ni vse: že nekaj let strastno peče z drožmi, zato smo jo prosili za recept za čudovit čokoladni bananov kolač.


Priprava po tem receptu je enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Edino, kar je pomembno, je to, da imaš dovolj potrpežljivosti, saj je treba čakati nekaj ur, preden gre bananov kolač za dobre pol ure v pečico.

Pa še nekaj je zanimivo – ker se Nataša že nekaj let prehranjuje rastlinsko, je takšen, pripravljen brez sestavin živalskega izvora, tudi ta recept.

Več o vsestranski avtorici recepta si lahko preberete TUKAJ, na kratko o naši sogovornici pa morda le to: v svet droži je zajadrala konec leta 2018, ko je v Nežkini hiši ob kranjski Gostilni Krištof obiskala delavnico peke z drožmi. Delavnico je pripravila Anita Šumer, ki je ena najbolj prepoznavnih nosilk novega vala droženja pri nas.

Poleg cimetk in fokače je čokoladni kolač, pripravljen po spodaj zapisanem receptu, postal ena od tistih dobrot, ki so že zaščitni znak Nataše Naneve. Njene drožaste dobrote lahko vsak teden naročimo v trgovinici Krajček, ki jo v jedru Kranja vodi njen fant Branko Djoković, sovoditeljica Kolesa sreče pa je tista, ki nam – če le ji številne obveznosti to dopuščajo – izbrane domače dobrote v omenjeni trgovinici tudi postreže.

Kakšno moko v tem receptu uporabiti? Najraje mešanico gladke pirine in polnovredne pirine moke. Lahko pa uporabite tudi 250 g polnovredne pšenične moke, kamutove ali pa zmešate polnovredne moke, ki jih imate doma.

Kot svetuje, pri peki tokrat uporabite kokosovo maščobo ali pa maslo – njej je ljubše rastlinsko maslo.

Kaj pa sladkor? Sogovornica priporoča surovi trsni ali kokosov sladkor, se pa lahko odločite, da ga v receptu preprosto izpustite.

Morda še nasvet, kako pripravimo droži: svoje matične droži (eno žlico) nahranimo s 100 g moke in 90 g zrele oziroma postane vode. Ko se najmanj podvojijo, so pripravljene za uporabo.

Zdaj pa: veselo na delo!

Čokoladni bananov kolač


Pečemo v pekaču, velikem približno 23 x 11 x 7 cm.

  • 250 g polnovredne moke

  • 200 g droži

  • vsaj 2 zreli banani (približno 200 g)

  • 100 g stopljene rastlinske maščobe

  • 40 g sladkorja

  • za konico žličke burbonske vanilje (ali vrečka vaniljevega sladkorja ali žlička vaniljevega ekstrakta)

  • 100 g sesekljane čokolade

  • 50 g nasekljanih orehov ali lešnikov

  • dober ščep soli

  • po želji še: pol žličke mletega cimeta ali malo naribanega muškatnega oreščka


Priprava


1. Najprej pretlačimo banani, dodamo droži in dobro premešamo. Dodamo sladila, sol in po želji začimbe ter stopljeno maščobo in premešamo. Nato sledijo čokolada in oreščki. Na koncu primešamo še moko in gnetemo toliko časa, da ni več suhih sledi.

2. Dobro namastimo pekač ali ga pokrijemo s peki papirjem in vanj preložimo testo. Lepo ga zgladimo. Če želite, si lahko nekaj oreščkov prihranite in jih zdaj posujete po vrhu ter malo potisnete v testo.

3. Pokrijemo ga s folijo, da se zgornja plast ne izsuši.

4. Vzhajamo toliko časa, da se podvoji. Čas je relativen, odvisno od temperature, ki jo imate doma. Poleti je to lahko tudi v 2 urah, pozimi v približno 4 do 6 urah (lahko tudi dlje). Lahko pa kolač vzhajate čez noč, in to v hladilniku.

5. Vzhajano testo pečemo približno 30 do 45 minut v pečici, ogreti na 190 stopinj, ventilacijski program. Čas prilagodimo svoji pečici.

6. Kolač je pečen, ko dobi lepo zlato rjavo barvo oziroma ko na zobotrebcu ni več sledi testa.

7. Pečenega iz pekača prestavimo na rešetko in počakamo, da se shladi.
Preberite tudi: Ne bi si mislili, da lahko s to napravo spečemo več palačink na en mah in brez maščobe

Fotografija: Katja Jemec
Datum Objave: 2.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

drožibananov kolačNataša Naneva

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.