
Tako pripravljena ribica je izvrstna za poletne dni, saj je hranljiva in vsebuje le malo kalorij. Pozabimo na praženje na olju ali ubadanje z žarom. Naj pečica naredi svoje!
Izgovori naj se gredo solit! Čas je za nizkokalorično kosilo. Sveže ribe so premalokrat na naših jedilnikih. Največkrat slišiva, da je priprava težka, uživanje pa oteženo zaradi prebiranja koščic. Ne jamrajmo, temveč pograbimo ribo z velikimi koščicami, kot sta orada in šarg, in jo specimo v kupu soli. Rezultat bo perfektno pečena in sočna riba, katere meso bo kar samo padlo s kosti.
Sestavine
– 2 kg grobe soli
– 1 kg ribe
– limona, rožmarin
Priprava
1. Odskakljamo v ribarnico in si kupimo veliko očiščeno orado ali šarga. Povejmo, da ju potrebujemo za sol.
2. V trebušno votlino stlačimo vejico ali dve rožmarina in rezine limone. Poskušamo jo čim bolj zapreti, da vanjo ne bo vdrla sol.
3. Grobo sol pomešamo z nekaj žlicami vode, da se začne sprijemati.
4. Ribi pripravimo na pekaču posteljico iz soli in jo položimo nanjo. Zasujemo jo s preostalo soljo. Niti ena plavutka ne sme štrleti ven!
5. Pri peki ribe v soli se vedno držimo pravila: ura peke na kilogram očiščene ribe. Čas peke tako prilagodimo zajetnosti ribe, poteka pa pri 180 stopinjah.
6. Pečeno ribo moramo najprej rešiti iz njenega slanega sarkofaga: sol se med peko zaradi vlage zlepi v trdo kupolo. Z nožem jo razbijemo in po kosih previdno odmaknemo z ribe.
7. Z ribe potegnemo še kožo in na voljo nam je odlično sočno meso.