Najbolj sočna orehova rulada (VIDEO)

Saj veste, tista, ki jo namažemo s kislo smetano in je tako presneto sočna, da je mnogim najboljša med temi zavitimi sladicami.

Večna uspešnica tokrat s ščepcem kave in šilcem ruma, da je okus še bolj zaokrožen, in premazana z marmelado, da je še bolj prijetno sladka.

 

Orehova rulada

Biskvit

  • 6 jajc
  • 120 g sladkorja v prahu
  • žlička ruma
  • 100 g mletih orehov
  • 50 g gladke moke
  • ščep mlete kave

Nadev

  • 100 g goste in kompaktne kisle smetane
  • 5 zvrhanih žlic marelične marmelade

Dekor

  • sladki greh

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Jajca ločimo.

3. Beljake stepamo v sneg, nato dodamo sladkor in stepamo še toliko časa, da dobi sneg svilen lesk.

4. Rumenjake razžvrkljamo in postopoma dodajamo druge sestavine. Mešamo ročno.

5. Postopoma ročno vmešamo še sneg.

6. Testo vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 12 minut.

7. Še vroč biskvit obrnemo na nov peki papir in ga skupaj z njim po dolgem zvijemo v rulado. Počakamo, da se delno ohladi.

8. Rulado odvijemo, odstranimo papirja in jo namažemo z marelično marmelado od kota do kota, nato pa samo robove premažemo s kislo smetano, kot bi naredili okvir.

9. Spet zvijemo v rulado in postavimo v hladilnik, da se ohladi in učvrsti. Pred postrežbo jo narežemo na tri manjše rulade, da ni tako dolga, in okrasimo s sladkim grehom ali stopljeno čokolado.

Namig: Zakaj kislo smetano namažem samo ob robovih? Ker je tako bolj zanimivo na ugriz: ponekod je rulada samo sladka, spet drugje kisla smetana doda neko drugo dimenzijo.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed