Odprta Kuhinja

Najboljši jabolčni štrudelj z domačim vlečenim testom (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Doma pripravljen štrudelj oziroma zavitek je zagotovo ena boljših tradicionalnih slovenskih sladic, ki se najbolj prileže po nedeljskem kosilu ali pa tudi kar tako.

Štrudelj, kot mu radi rečemo po domače, v nas vedno vzbudi občutke domačnosti, topline in veselja, zato se spodobi, da se ga lotimo z doma pripravljenim vlečenim testom. In čeprav velja za »trotl« sladico, ki naj bi jo lahko pripravil prav vsak, ni tako. To so vedele že naše praprababice, ki so vlečeno testo zanj pripravljale skrbno in potrpežljivo. Prav vsa umetnost okusnega in fino hrustljavega štrudlja je ravno v tem, da si moramo zanj vzeti čas! Pri tem pa od začetka do konca uporabiti samo svoje roke. Nič zato, če pri vlečenju testa nastane kakšna luknja ali dve ali če naš zavitek nima ravno popolne oblike. Z vajo in potrpežljivostjo zanesljivo dobimo občutek za testo in tako tudi najboljši domač štrudelj s hrustljavo in v ustih se topečo skorjico ter sočno in mehko notranjostjo, iz katere bogato in prijetno diši po jabolkih.

 

Vlečeno testo

 • 300 g gladke moke

 • 180 ml vroče vode (zavrete in ohlajene na 50 stopinj Celzija, da dobi testo pravilno strukturo
  ter se lepo gnete in razvleče)

 • 2 žlici rastlinskega olja

 • žlička soli

 •  

Priprava

1. Pripravimo vlečeno testo: v skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico.

2. Zavremo vodo, ji dodamo sol in jo ohladimo na 50 stopinj.

3. V jamico prilivamo malo mlačne vode in malo olja ter s prsti mešamo in pazimo, da imamo na sredini ves čas kar se da gladko testo.

4. Ko dobimo gosto testo, ga predenemo na rahlo pomokano površino, nekaj časa gnetemo in oblikujemo v gladko kepo.

5. Kepo testa naoljimo in zavijemo v prozorno folijo za živila ter pustimo počivati vsaj pol ure (najbolje pa kar čez noč na hladnem).

Nadev za štrudelj


 • 1,5 kg jabolk (sorta braeburn ali jonagold)

 • sok 1 limone

 • 60 g sladkorja

 • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

 • žlička cimeta

 • 140 g masla

 •  

Priprava


1. Pečico vključimo na 190 stopinj.

2. Medtem pripravimo jabolčni nadev. Oprana jabolka olupimo in naribamo.

3. Prelijemo jih z sokom 1 limone in premešamo.

4. Pripravimo še vse druge sestavine in na delovno površino pogrnemo večji tekstilni prt.

5. Na rahlo pomokan prt položimo pri­pravljeno kepo testa, jo pomokamo in čim bolj na tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo. Nežno in počasi ga začnemo vleči od sredine navzven v smeri urnega kazalca. Pri tem gremo lahko z roko pod testo in vlečemo navzven. Če se ne vleče dobro, ga pustimo nekaj minut pri miru in nato spet nadaljujemo, dokler testa ne razvlečemo v obliko nekakšnega ovala ali pravokot­nika, in če le gre, tako tanko, da se vidi skozenj.

6. Moj pekač je velik za dva zavitka, zato testo prerežem po sredini.

7. Stopljeno maslo razdelimo, in sicer približno 2 žlici za premaz pekača, 2 žlici prihranimo, da bomo na koncu premazali štrudelj, s preostalim pa premažemo razvlečeno testo.

8. Nato vzamemo naribana jabolka, in če so zelo sočna, vsako pest čisto na rahlo stisnemo, da se izcedi nekaj soka, ter jih razporedimo po testu, nekje do tri četrt.

9. Jabolka posujemo s sladkorjem. Če so zelo sočna, jih posujemo še s fino zdrobljenimi piškotnimi drobtinami in na koncu s cimetom.

10. Na vsaki strani rob testa zapognemo za 2 cm čez nadev, s tem namreč preprečimo, da bi nam med peko stekel ven.

11. Testo s pomočjo prta zavijemo proti sredini in vsak zavitek previdno predenemo v namaščen pekač, najbolje tako, da je rob zavitega testa na dnu pekača.

12. Zavitka premažemo s preostalim maslom in postavimo v pečico (na spodnjo rešetko) ter pečemo nekje do ene ure, odvisno, kako hrustljavo zapečen štrudelj imamo radi.

13. Za še večjo hrustljavost skorjice lahko testo med peko še enkrat premažemo z maslom, da se ne izsuši preveč.

14. Pečen zavitek oziroma štrudelj ohladimo do mlačnega, narežemo in po okusu posujemo s sladkorjem v prahu.

Namigi

Če so jabolka zelo sočna, dodamo 3 fino zdrob­ljene maslene ali cimetove piškote.

Jabolčni nadev lahko obogatimo tudi s skuto, oreščki (orehi, mandeljni …) ali rozinami, namočenimi v rum.

Uporabo prepraženih drobtin priporočam pri jabolčnem štrudlju le, če so jabolka res zelo sočna, obvezno pa pri štrudlju iz borovnic ali češenj.

Štrudelj lahko pripravimo tudi vnaprej. Še surovega dobro zavijemo v prozorno folijo za živila in zamrznemo. Ko ga potrebujemo, ga kar zamrznjenega postavimo v ogreto pečico in spečemo.

Priporočamo še: Če imate glavo zelja, skuhajte to krepčilno jesensko juho


Fotografije in video: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Tega v primeru zastrupitve z gobami nikar ne počnite

Datum Objave: 19.9.2023 ob 14:09

Več iz te teme:

videojabolkavlečeno testojabolčni zavitekštrudelj

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!