Najboljši jesenski kostanjev kruh

Nekaj novega tudi za mojstre, kar smo na področju kruha zdaj že skoraj vsi.

Kostanjev kruh je morda tradicija: pripravila sem ga že večkrat in vedno je prava delikatesa na mizi, pa čeprav le košček ob krožniku z juho. Namig: Če nam ajdova moka ustreza po okusu in strukturi, je lahko uporabimo več in zmanjšamo količino bele. In še: Ste pri navodilu, da je treba testo pokriti, kdaj razmišljali o kapi za tuširanje?

Sestavine

  • 100 g ajdove moke
  • 350 g pirine polbele moke
  • 200 g kamutove fine moke
  • žlička soli
  • 500 ml vode
  • 225 g pečenega kostanja (pečen kostanj olupite in shranite v dobro zaprti vrečki, da se zmehča)

Kvasni nastavek

  • 42 g svežega kvasa (kocka)
  • žlička moke
  • žlica medu
  • malo tople vode

Priprava

1. V manjši posodi pomešamo med seboj sestavine za kvasni nastavek in pustimo, da rahlo vzhaja.

2. Moke in sol pomešamo med seboj, nato na sredini naredimo prostor in dodamo kvasni nastavek, kratek čas pustimo, s kuhalnico premešamo in zgnetemo testo: nekoliko redkejše in bolj lepljivo bo. Pokrijemo ga in pustimo stati 40 minut.

3. Naoljimo in pomokamo pravokoten pekač, velik približno 15 cm x 30 cm, ali izberemo katerega drugega, vendar naj bo visok, saj bo kruh vzhajal.

4. Z rokami zdrobimo kostanj in ga s kuhalnico vmešamo v vzhajano testo, nato testo prestavimo v pekač, spet dobro pokrijemo in pustimo stati 30 minut.

5. V pečico, segreto na 220 stopinj, damo na dno lonček z vodo in kruh pečemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj in pečemo še 30–35 minut.

6. Pečen kruh po želji premažemo z maslom ali ovijemo v rahlo vlažno krpo za pol ure.

Priporočamo še: Sočen kostanjev šarkelj s klinčki in cimetom
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed