Sočen kostanjev šarkelj s klinčki in cimetom

Preprost recept: mi bi si ga dali na stran, za posladek h kavi ali čaju, ko nas bo zazeblo.

Ko dobim idejo, si moram takoj zavezati predpasnik, sicer me mine ali začnem preveč komplicirati (smeh). Tako je nastal tudi ta kostanjev šarkelj – pekel se je zvečer. Pri nas je to priljubljeno pecivo za zajtrk ob kakavu, kavi ali čaju. Današnji recept se mi zdi zelo dober za gospodinje, kajti priprava je lahka, rezultat je dobro, sočno pecivo, le s količino sladkorja se morate same pozabavati. Jaz namreč uporabljam res malo sladkorja, za marsikoga včasih premalo.

Vsako leto na novo me očara, ko hodim po gozdu s košaro: listje šelesti in pod njim so skriti kostanji. Vsak, ki ga najdem, se mi zdi kot darilo. Kostanj je hranilen, zdrav, okusen in lajša kar nekaj zdravstvenih težav. Hladni dnevi v nas prebudijo željo po hrani, ki nas ogreje. In kostanj je tisti pravi, ogreje nam tudi mrzle noge.

Priporočamo tudi: VIDEO: Preproste kostanjeve kocke, ki jih boste pogosto pekli

Kostanjev šarkelj

  • 5 jajc
  • 180 g gostega polnomastnega jogurta (lahko tudi ovčjega)
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 450 g kuhanega ali pečenega kostanja
  • 250 g masla sobne temperature
  • 240 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli
  • žlička mletih klinčkov
  • žlička mletega cimeta

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo pekač za šarkelj.

2. Kostanj pretlačimo z vilicami – če je pečen, naj bo nekaj časa nepredušno zaprt v vrečki, da se zmehča.

3. Moko pomešamo s pecilnim praškom, soljo in začimbami.

4. Jajca ločimo in rumenjakom dodamo sladkor ter z mešalnikom stepamo toliko časa, da dobimo svilnato kremo.

5. Iz beljakov stepemo sneg.

6. K jajčni kremi dodamo nastrgano maslo, pretlačen kostanj ter premešamo, nadaljujemo z jogurtom in moko, dobro premešamo in na koncu vmešamo še sneg.

7. Testo z žlico enakomerno razporedimo po pekaču, potresemo in damo v pečico za 50–55 minut.

8. Ko je šarkelj pečen, ga pustimo v pekaču toliko časa, da se skoraj ohladi, nato prekrijemo s krožnikom in obrnemo. Potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Priporočamo še: VIDEO: Najbolj priljubljen sendvič z jajcem (na štiri načine)
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed