Najboljši recepti naših bralcev: šparglji

Aprila, ko je bilo naše hrepenenje po zelenem na vrhuncu, smo zbirali vaše ideje, kaj drugačnega v kuhinji narediti s šparglji. Imamo najboljših pet.

Orehova rulada z jagodami in šparglji

1. mesto. Kombinacija Anje Mikek, ki jo je vredno pokusiti in je vredna tudi bona za 120 evrov.

Sestavine

– 6 jajc
– žlica pirine moke
– 6 žlic mletih orehov
– pol zavitka pecilnega praška
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 3 žlice sladkorja
Nadev
– kisla smetana
– šparglji
– jagode
– mleti orehi
– mleta kakavova zrna
– jagodna marmelada za premaz

Priprava

1. Jajca spenimo s sladkorjem, nato pa narahlo vmešamo še orehe in moko s pecilnim praškom. Na peki papirju pečemo biskvit 15 minut pri 190 stopinjah.

2. Še vroč biskvit zvijemo. Ko se ohladi, ga razvijemo in premažemo s kislo smetano. Po njej razporedimo na majhne koščke narezane jagode in blanširane šparglje.

3. Zvito rulado na tanko premažemo z jagodno marmelado in jo previdno zavijemo v alufolijo, ki jo posujemo z mešanico mletih orehov in kakavovih zrn.

Veliki ravioli s špargljevo kremo in rumenjakom

2. mesto za Vojko Cijan. Že en sam na krožniku bo vrhunska predjed.

Sestavine

– 12 dag ostre moke
– 4 rumenjaki
Nadev
– 30 dag zelenih špargljev
– 2 žlici sira maskarpone
– 2 žlici parmezana, jajce
– pol žličke česna v prahu
– sol, poper
– 7 rumenjakov
Omaka
– 3 žlice masla, šetraj, timijan

Priprava

1. Na delovno površino stresemo moko, v sredino dodamo 4 rumenjake in zgnetemo mehkejše testo. Pri manjših rumenjakih dodamo žlico mrzle vode.

2. Testo zavijemo v prozorno folijo in naj počiva vsaj pol ure.

3. Odrežemo 3–4 cm zgornjega dela špargljev, vršičke, in jih prihranimo. Drugo blanširamo v slanem kropu. Ohladimo in zmeljemo. Vodo, v kateri smo kuhali šparglje, prihranimo.

4. V skledi zmešamo zmlete šparglje, maskarpone, česen, sol, poper in stepeno jajce, da nastane krema. Nadevamo jo v dresirno vrečko.

5. Testo razvaljamo in izrežemo 7 krogov premera 10 cm in 7 malo večjih. Na manjše z dresirno vrečko v krogu nabrizgamo špargljevo kremo, približno centimeter od roba. Malo kreme damo tudi v sredino, toda pazimo, da je nižje kot rob. V to sredino nežno položimo jajčni rumenjak, ki ga malo posolimo in popopramo.

6. Zunanji rob testa namažemo z rahlo stepenim beljakom in pokrijemo z večjim krogom. Z dlanjo previdno objamemo nadev in iztiskamo zrak proti robu raviola ter tako zalepimo obe plasti. Na koncu rob lepo obrežemo.

7. Raviole položimo na pladenj, posipan z ostro moko.

8. V ponev damo maslo in zelišča ter vršičke špargljev in na šibki temperaturi popražimo.

9. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, zavremo in v njej skuhamo raviole. Kuhamo dva ali tri skupaj tri do tri minute in pol. Nato jih hitro preložimo v ponev.

10. Ponev malo nagnemo in z žlico po njih polivamo maslo. Preložimo na krožnik in pokapamo z žlico stopljenega masla. Zraven damo še 2 koščka popečenih špargljev. Ko prerežemo raviol, se mora rumenjak lepo izliti.

Namig: Kar nam ostane obrezkov testa, jih narežemo na jušne rezance in posušimo. Beljake porabimo za sladice, za poljubčke, makrone, torto Pavlova …

Šparglji s pršutom v listnatem plaščku

3. mesto za Anjo Žezlino. Kot nalašč za piknik ali kakšno zabavo.

Sestavine

– šop špargljev
– 100 g pršuta
– zavitek svežega listnatega testa

Priprava

1. Šparglje umijemo in posušimo. V roke vzamemo vsakega posebej in ga na spodnjem delu uvijemo, da se sam prelomi – tako res odlomimo samo trd, olesenel del.

2. Vzamemo pravokotnik list­natega testa in ga narežemo na trakove širine 2 cm. Na koncu jih še razpolovimo – dobimo približno 16 kosov.

3. Pekač obložimo s papirjem za peko in pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Vzamemo pol rezine pršuta in jo ovijemo okrog šparglja (če vzamemo celo, bo na koncu preslano!). Nato ovijemo še trak listnatega testa – lepo ga razpotegnemo po vsej dolžini šparg­lja. Tako pripravimo vse šparglje.

5. Pečemo 15–20 minu oziroma toliko, da dobi listnato testo lepo zlato barvo.

Namig: S to predjedjo ali prigrizkom ob pivu boste navdušili svoje goste.

Šparglji s sezamom

4. mesto za Katjo Šalehar. Še ena popestritev za spomladanska druženja.

Sestavine

– 500 g špargljev
– 200 g moke (in še malo za paniranje)
– 2,5 dl vode
– 2 rumenjaka
– 3 žlice sezamovih semen
– ščep soli
– sezamovo olje za cvrtje
Omaka
– lonček jogurta
– 2 žlici kisle smetane
– 2 žlici sesekljanih zelišč (drobnjak, krebuljica, kreša)
– ščepec sladkorja
– sol
– beli poper

Priprava

1. Šparglje operemo in skuhamo v slanem kropu do mehkega (10 minut). Ohladimo jih v mrzli vodi, odcedimo in osušimo na papirnati brisači.

2. Rumenjaka razžvrkljamo, dolijemo vodo, dodamo sol, moko in sezam. Stepemo, da dobimo gladko, precej gosto testo.

3. Na večji krožnik nasujemo moko, v njej povaljamo šparglje, odvečno moko otresemo.

4. V veliki ponvi segrejemo olje, šparglje pomakamo v testo in jih 2–3 minute cvremo, da dobijo lepo rumeno barvo.

5. Vse sestavine dobro zmešamo v omako.

6. Šparglje postrežemo na krožniku, omako pa v skledici, primerni za pomakanje.

Špargljev rafaelo

5. mesto za Brigito Majcen Peklar. Namesto kroglic lahko nastane tudi okusen namaz.

Sestavine

– 10 špargljev
– 10 žlic rikote
– 10 žlic sesekljanih arašidov
– 10 papirčkov za mini mafine

Priprava

1. Uporabimo samo vršičke špargljev, dolžine približno 3 cm.

2. Vršičke počasi popečemo na maslu in ohladimo. Vsakega razrežemo na dva dela.

3. Začnemo sestavljati kroglico. Vanjo damo 2 koščka šparglja in ju obložimo z žlico rikote.

4. Kroglice povaljamo v sesek­ljane arašide in jih lepo oblikujemo. Položimo jih v papirčke za mini mafine.

5. Do postrežbe shranimo v hladilnik. Ponudimo ob kakšnem koktajlu.

Poizkusite še: Božansko mehki rogljički s pršutom, sirom in baziliko

Fotografija: Uroš Hočevar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed