Naklanska potica

Ne le kranjska klobasa, k prepoznavnosti Naklega prispeva tudi slastna potica.

Sestavine

Testo
– 1 kg moke (tip 500)
– pol litra mleka
– 2–3 jajca
– 2 žlici oljčnega olja
– kocka in pol svežega kvasa
– zravnana žlička sladkorja (za vzhajanje kvasa)
– zravnana žlička soli
Nadev
– 3 žlice oljčnega olja
– 3 večje rdeče čebule (drobno nasekljane in posebej – ne skupaj z zeljem – počasi popražene na oljčnem olju)
– pol kg ne premokrega kislega zelja (ki ga še malo narežemo in nato posebej popražimo na oljčnem olju, da izgubi precej vlage)
– svež rdeč pekoči čili, drobno nasekljan oziroma posušen ali mlet čili
– 2 kranjski klobasi (narezani na tanka kolesca, ki jih posebej popražimo na malo olja)

Priprava

1. V manjšo posodo damo 1 dl mlačnega mleka, sladkor, kvas in žlico moke. Premešamo, da ni grudic, in pustimo vzhajati – tako pripravimo kvasec. V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol, jajci in na koncu kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj na toplem vzhaja.

2. Nato ga razdelimo na dva ali več delov (glede na velikost modelov) in razvaljamo na debelino pol centimetra. Po testu enakomerno porazdelimo nadev: najprej posujemo popraženo čebulo, nato zelje in nazadnje še kolesca klobase in čili. Nato ga tesno zvijemo in damo v namaščene modele za potico. Potico po vrhu prešpikamo z zobotrebcem in jo s čopičem premažemo s stepenim jajcem. Ko je potica v modelu lepo vzhajala, jo damo v vročo pečico in pečemo pri 180 stopinjah Celzija okrog 50 minut. Pečeno vzamemo iz modela in pustimo, da se ohladi, preden jo narežemo.

Poizkusite še: Kako narediti svež jabolčni sok brez sokovnika

Fotografija: TD Naklo

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed