Napaka, ki pokvari listnato solato

Fotografija: Olena Ivanova/Getty Images

Mislili bi si, da je listnata solata nekaj, kjer res ne moremo delati napak. A ta malenkost pri pripravi lahko vpliva na njeno svežino.

Če se ne uvrščate med tiste, ki so z zelenjavo bolj kot ne skregani, se na vaši mizi gotovo pogosto znajde skleda solate. Poleti, ko imamo na voljo celo bogastvo sezonskih vrtnin, jo redno uživamo kot samostojno jed, sicer pa se velikokrat znajde tudi v vlogi dodatka h kosilu. Naredimo si jo lahko iz najrazličnejših vrst zelenjave, večinoma pa za osnovo v skledi uporabljamo listnate sorte.

Na slednje se bomo osredotočili tokrat, zato smo spodaj zbrali nekaj uporabnih nasvetov za shranjevanje in celo obujanje, kadar se nam zdi, da smo rok trajanja že zamudili. Opozarjamo pa tudi na napako, ki je pri pripravi te izjemno zdrave, vitaminov, mineralov in vlaknin polne sestavine, ne gre zagrešiti.

Solata in shranjevanje

Kako dolgo bo solata počakala, da jo zaužijemo, je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Eden izmed njih je njena sorta, sicer pa smo za njeno svežino v hladilniku odgovorni predvsem sami. Če kupimo solato v lističih, jo je priporočljivo najprej oprati, nato osušiti s pomočjo papirnatih brisačk ali z odcejevalnikom in shraniti v zaprto plastično posodo. Tako preprečimo, da bi listi oveneli, pa tudi, da bi se med njimi zaredile bakterije.

Priporočamo, da za vsak primer enako ravnate tudi s solato, na embalaži katere piše, da je že oprana. Če pa boste v hladilnik shranili kar celo glavo solate, najprej z nje odstranite odmrle liste, nato ovijte v vlažno papirnato brisačko ter zapakirajte v plastično vrečko. Na ta način boste preprečili, da bi se listi osušili.

Ne zavrzite ovenelih listov

Včasih na solato v hladilniku nekoliko pozabimo in se nanjo spomnimo šele takrat, ko je videti precej žalostno. Žvečiti ovenele liste ni ravno mamljivo, a to še ne pomeni, da je solata za v smeti ali za na kompost. Ker so njeni listi v veliki meri sestavljeni iz vode, jih moramo le rehidrirati, to pa bomo storili tako, da jih bomo namočili v vodi.

Pa ne hladni, kot bi si morda mislili. Portal Taste of home priporoča, da ovenele liste namočimo v vročo vodo, ki ima približno 50 stopinj Celzija, saj se pri tej temperaturi pore v listih hitreje odprejo in voda bo tako bolj učinkovito vstopila v celice. Pustimo, da se solata namaka med 10 in 20 minut, nato pa jo splaknemo še pod mrzlim curkom oziroma solato namočimo v vodo z ledom. Listi bodo tako spet hrustljavi. Podobno lahko storite tudi z drugo listnato zelenjavo, kot sta ohrovt in zelje.

Napaka, ki jo skoraj vsi delamo

Tudi napaka, ki jo velikokrat počnemo pri pripravi solate, je povezana s hidriranostjo njenih listov. Navadno so slednji preveliki za en grižljaj, zato jih narežemo na manjše dele. A pri rezanju z nožem poškodujemo stene listnih celic, s čimer pospešimo izhlapevanje vode. Listi pri tem tudi porjavijo. Sploh, če pripravljamo solato vnaprej in je ne bomo zaužili takoj, je bolj pametno, da liste trgamo na grižljaj velike kose. Tako bodo hrustljavi dlje časa.

Preberite še: Ta tekočina, ki jo navadno zavržemo, je odlično čistilo, ki ga je škoda zliti v lijak

Fotografija: Olena Ivanova/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana